Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη Γερμανια υποχώρησε απροσδόκητα για πρώτη φορά σε έξι μήνες, σηματοδοτώντας ότι υπάρχουν ανησυχίες γύρω από τις προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης της Ευρωζώνης.

Το Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών ΖΕW ανακοίνωσε ότι ο δείκτης εμπιστοσύνης των επενδυτών και των αναλυτών, ο οποίος έχει ως στόχο να να προβλέψει τις οικονομικές εξελίξεις έξι μήνες νωρίτερα, υποχώρησε στο 61,7 τον Ιανουάριο από το υψηλό επτά ετών και το 62 που άγγιξε το Δεκέμβριο. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση στο 64.

Η Γερμανία βασίζεται στην εγχώρια κατανάλωση για να στηρίξει την οικονομική της ανάπτυξη, καθώς η Ευρωζώνη, ο μεγαλύτερος εμπορικός της εταίρος, αγωνίζεται με το επίπεδο ρεκόρ της ανεργίας και tη συρρίκνωση του τραπεζικού δανεισμού . Η Bundesbank έχει προβλέψει ότι το γερμανικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα σημειώσει έντονη ανάπτυξη τους επόμενους μήνες μετά τα σημάδια επιβράδυνσης στους τρεις τελευταίους μήνες του 2013 .

«Βλέπουμε μια γενική ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας, με λίγο ισχυρότερη αύξηση του ΑΕΠ στο επόμενο διάστημα» σημειώνει ο Ραλφ Σολβίν, επικεφαλής οικονομικής έρευνας στην Commerzbank, ενώ προσθέτει ότι η τράπεζα είναι ακόμα διστακτική στο να αυξήσει τις προβλέψεις για τις επενδύσεις πολύ έντονα, επειδή η πίεση των μισθών θα εμποδίσει τις προοπτικές επέκτασης των εταιρειών.