Μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από την εξαγορά της ηγέτιδας εταιρείας λιανικής πώλησης της Σλοβενίας, Mercator από τον κολοσσό της κροατικής βιομηχανίας τροφίμων, Agrokor.

Οι δύο εταιρείες κατέχουν σημαντικές θέσεις στις αγορές της Σερβίας, της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και του Μαυροβουνίου.

Δημοσίευμα της καθημερινής σλοβενικής εφημερίδας "Delo" αναφέρει ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις βαίνουν προς την ολοκλήρωσή τους, επικαλούμενο και την παρουσία του προέδρου και ιδιοκτήτη της Agrokor, Ίβιτσα Τόντοριτς στις συνομιλίες που διεξήχθησαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Βιέννη.

Η εφημερίδα επικαλείται επίσης πηγές κοντά στους 12 μεγαλομετόχους της κοινοπραξίας, στην οποία ανήκει η Mercator, σύμφωνα με τις οποίες "μία συμβιβαστική λύση βρίσκεται στο τραπέζι".

"Τόσο οι πωλητές όσο και ο αγοραστής είναι πρόθυμοι να κλείσει η συμφωνία, αλλά ορισμένοι πιστωτές της Mercator δεν είναι έτοιμοι για συμβιβασμό, απειλώντας τη συναλλαγή" ανέφεραν οι ίδιες πηγές στην Delo.

Την πιο σκληρή στάση στον τελευταίο γύρο των συνομιλιών κράτησαν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αυστριακές τράπεζες Erste Group και Raiffeisen International.

Η τελευταία συμβιβαστική πρόταση προέβλεπε ότι η Agrokor θα αναλάμβανε να πληρώσει 150 εκατ. ευρώ, αντί αρχικού ποσού 200 εκατ. ευρώ, για να καλύψει τα χρέη της Mercator. Επίσης, όριζε ότι η Agrokor θα δώσει από 90 έως 105 ευρώ ανά μετοχή, ποσό μικρότερο έναντι της αρχικά ζητούμενης τιμής των 120 ευρώ ανά μετοχή, αλλά υψηλότερο σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη πρόταση των 80 ευρώ ανά μετοχή.