Μεγάλη επιτυχία και αρχή ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μάνουελ Μπαρόζο την έναρξη των διαπραγματεύσεων Σερβίας- ΕΕ. 

"Συγχαίρω τη Σερβία για τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες και την πρόοδο που πέτυχε τα τελευταία χρόνια" τόνισε ο κ. Μπαρόζο, ο οποίος συναντήθηκε χθες στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο πλαίσιο της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης ΕΕ- Σερβίας. 

"Οι πολίτες της Σερβίας έχουν ισχυρές ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη Σερβία για την επίτευξη περαιτέρω προόδου, βήμα προς βήμα, στην ευρωπαϊκή πορεία της" δήλωσε ο κ. Μπαρόζο. 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαιρέτισε τις θαρραλέες και συνεχείς προσπάθειες που έκανε τους τελευταίους μήνες η σερβική κυβέρνηση με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο πριν και μετά την ιστορική συμφωνία των Βρυξελλών, που επιτεύχθηκε τον Απρίλιο του 2013. 

Ο κ. Μπαρόζο αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που αναμένουν τη Σερβία στην πορεία της προς την ΕΕ σε καίριους τομείς, το κράτος δικαίου, τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, τη "μάχη" κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, την ανεξαρτησία των θεσμών, την ελευθερία των ΜΜΕ, τη μάχη κατά των διακρίσεων και την προστασία των μειονοτήτων. 

Στις Βρυξέλλες διεξήχθη χθες η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη Σερβίας- ΕΕ, η οποία σηματοδότησε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε πολιτικό επίπεδο.