Τις δυνατότητες υπογραφής μιας νέας συμφωνίας με τη Σερβία θα εξετάσει απόστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), που θα επισκεφθεί το Βελιγράδι από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 16 Μαρτίου, όπως γνωστοποίησε χθες ο εκπρόσωπος της μόνιμης αντιπροσωπείας του Οργανισμού στη χώρα, Ντάεν Κιμ. Επικεφαλής της αποστολής θα είναι η Σουζάνα Μουργκάσοβα. 

"Μια συμφωνία με το ΔΝΤ είναι σημαντική για τη Σερβία, καθώς θα είναι ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση επανάκτησης της αξιοπιστίας της στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και θα δείξει ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης εγγυώνται τη σταθερότητα και βιωσιμότητα του μακροοικονομικού και χρηματοδοτικού συστήματος" δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σερβίας, Λαζάρ Κρστιτς

"Δεν χρειαζόμαστε τη συμφωνία λόγω των χρημάτων- το επίπεδο των συναλλαγματικών διαθέσιμων (Forex) είναι τέτοιο που δεν υφίστανται διαπραγματεύσεις για τη λήψη δανείου από το ΔΝΤ- αλλά προκειμένου να έχουμε ένα σύμβολο, το οποίο αντιστοιχεί σε μία αναγνώριση ότι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζουμε είναι αξιόπιστο" πρόσθεσε. 

Η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Σερβίας, Γιοργκοβάνκα Ταμπακόβιτς διατύπωσε την εκτίμηση ότι η Σερβία θα υπογράψει με το ΔΝΤ μία δανειοδοτική συμφωνία προληπτικού χαρακτήρα, την οποία χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα, όχι όμως λόγω των κεφαλαίων, αφού τα συναλλαγματικά διαθέσιμα, όπως είπε, βρίσκονται στα 11,2 δισ. ευρώ, που συνιστά επίπεδο ρεκόρ. 

"Μια προληπτική συμφωνία με το ΔΝΤ θα σήμαινε πρόσθετη αναγνώριση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής της Σερβίας, επιβεβαίωση ότι υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις που αποφάσισε (η κυβέρνηση) και ότι η οικονομία βρίσκεται σε μία καθορισμένη πορεία προς την ανάκαμψη και τη βιώσιμη ανάπτυξη" είπε η διοικητής. 

Αποστολή του ΔΝΤ για την παροχή τεχνικής βοήθειας επισκέφθηκε το Βελιγράδι στις αρχές Δεκεμβρίου του 2013, για την επανεξέταση της κατάστασης διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών της Σερβίας και διατύπωσε συστάσεις στον τομέα αυτό, οι οποίες περιλάμβαναν προτάσεις για τον σχεδιασμό και έλεγχο του προϋπολογισμού.

TAGS