Δικαστήριο του Ζάγκρεμπ καταδίκασε, χθες, δύο σλοβενικές τράπεζες για υπόθεση που σχετίζεται με αποταμιεύσεις και χρονολογείται από την εποχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Πρόκειται για την πρώτη δικαστική απόφαση από τον Μάρτιο του 2013, οπότε η Σλοβενία και η Κροατία υπέγραψαν ένα μνημόνιο για το «πάγωμα» όλων των δικαστικών υποθέσεων, μέχρι να επιλυθεί το συνολικό θέμα της διαδοχής της πρώην Γιουγκοσλαβίας, που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο με τα χρηματοοικονομικά στοιχεία ενεργητικού και παθητικού της.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η πτωχεύσασα τράπεζα Liubljanska Banka (LB) και η υπ' αριθμόν 1 τράπεζας της Σλοβενίας Nova Ljubljanska banka (NLB), που τη διαδέχθηκε, θα πρέπει να αποζημιώσουν τις δύο κροατικές τράπεζες Zagrebačka banka και Privredna banka Zagreb (PBZ). Οι κροατικές τράπεζες μήνυσαν τις σλοβενικές για λογαριασμό της Κροατικής κυβέρνησης, για τις εγγυημένες καταθέσεις στην LB, τις οποίες αναγκάσθηκε να καλύψει η Κροατία.

Η σλοβενική Liubljanska Banka είχε θυγατρικές σε δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Μετά την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας η τράπεζα κήρυξε πτώχευση, με αποτέλεσμα να μην αποζημιωθούν οι πελάτες της στα παραρτήματα που διατηρούσε στο Ζάγκρεμπ, αλλά και στο Σαράγεβο (Βοσνία- Ερζεγοβίνη).

Με την απόφαση που εξέδωσε χθες το κροατικό δικαστήριο η LB και NLB διατάχθηκαν να πληρώσουν στην Zagrebačka banka αποζημιώσεις σε επτά διαφορετικά νομίσματα: 2,1 εκατ. ευρώ, 9,88 δολάρια ΗΠΑ, 1,5 εκατ. δολ. Αυστραλίας, 2,3 εκατ. δολάρια Καναδά, 18,7 εκατ. ελβετικά φράγκα, 328.000 βρετανικές λίρες, 181.00 γιεν, συν τους τόκους από το 1992. Τα δικαστικά έξοδα εκτιμήθηκαν σε 3,2 εκατ. κούνα (420.000 ευρώ). Στην περίπτωση της αγωγής της PBZ, η αποζημίωση που επιδίκασε το δικαστήριο ανέρχεται σε περίπου 220.000 ευρώ, πλέον τους τόκους από το 1992 και 688.000 κούνα (90.000 ευρώ) για τα δικαστικά έξοδα. Το συνολικό ποσό των επιδικασθέντων αποζημιώσεων ανέρχεται σε περίπου 27 εκατ. Ευρώ.

Η δικαστής Γιασμίνα Κρνιτς απέρριψε όλες τις ενστάσεις από την πλευρά της Σλοβενίας, περιλαμβανομένων των αναφορών στο μνημόνιο του 2013 και της ένστασης ότι η Κροατία θα πρέπει να επιδιώξει αποζημίωση από την Κεντρική Τράπεζας της Γιουγκοσλαβίας (National Bank of Yugoslavia).

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι συνομιλίες διαδοχής της πρώην Γιουγκοσλαβίας θα επιλύσουν τη σχέση μεταξύ της Γιουγκοσλαβικής Κεντρικής Τράπεζας και των εμπορικών τραπεζών, ενώ η σχέση μεταξύ των εμπορικών τραπεζών και των καταθετών «δεν σχετίζεται με τη διαδοχή, αλλά βασίζεται στις συμφωνίες που διέπουν τις καταθέσεις μετρητών».

Η απόφαση του δικαστηρίου αναφέρει ότι ακόμη και αν η υπόθεση τελεσιδικήσει, δεν συνιστά εμπόδιο στην υπογραφή μίας ειδικής συμφωνίας για την LB από τις κυβερνήσεις της Σλοβενίας και της Κροατίας.

Ο δικηγόρος της LB, Ματίγια Πέτσατνικ, επεσήμανε ότι η απόφαση δεν είναι τελεσίδικη, ενώ απέφυγε να διευκρινίσει αν θα ασκήσει έφεση, σημειώνοντας ότι θα περιμένει την απάντηση από τις σλοβενικές αρχές.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας έχει επανειλημμένα διαμηνύσει ότι αξιολογεί ως «άνευ ουσίας» όποιες αποφάσεις εκδίδονται μετά την υπογραφή του μνημονίου τον Μάρτιο του 2013, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Καρλ Έριαβετς σημείωσε ότι και σήμερα αυτή παραμένει η επίσημη θέση της Σλοβενίας.

«Η Κροατία δεν επιθυμεί να τιμήσει το μνημόνιο» είπε, προσθέτοντας ότι οι εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες στην Κροατία δεν έχουν ισχύ για τη Σλοβενία. «Το μνημόνιο έχει υπογραφεί από τους πρωθυπουργούς (των δύο χωρών) και επικυρώθηκε από το σλοβενικό κοινοβούλιο, με την παραδοχή από την πλευρά της Κροατίας ότι θα σταματήσει αυτές αυτές τις (δικαστικές) διαδικασίες μέχρι να βρεθεί μια λύση στο πλαίσιο των συνομιλιών διαδοχής» είπε ο κ. Έριαβετς, επισημαίνοντας ότι αυτό σημαίνει πως η Κροατία αποδέχθηκε μία διεθνή υποχρέωση να επιλύσει το ζήτημα των καταθέσεων ταμιευτηρίου ως μέρος της διαδικασίας διαδοχής.

Πριν από την υπογραφή του Μνημονίου, τα κροατικά δικαστήρια είχαν εκδώσει δύο αποφάσεις για παρόμοιες περιπτώσεις, εκ των οποίων μία ήταν υπέρ της Σλοβενίας και μία υπέρ της Κροατίας. Συνολικά εκκρεμούν 27 αγωγές που ασκήθηκαν από τις PBZ και Zagrebačka banka.

Η τρέχουσα διαφωνία αφορά και στο πώς οι δύο πλευρές αντιλαμβάνονται τη φύση του μνημονίου, καθώς η Κροατία, σε αντίθεση με τη Σλοβενία, δεν το επικύρωσε στο κοινοβούλιό της και δεν το θεωρεί ως μια δεσμευτική διακρατική συμφωνία.

Περαιτέρω, οι δύο πλευρές διαφωνούν ως προς την ερμηνεία του «παγώματος» των δικαστικών διαδικασιών, όπως αυτό περιγράφεται στο Μνημόνιο, το οποίο είναι γραμμένο στα αγγλικά, χωρίς όμως να υπάρχει επίσημη μετάφραση.

Η Σλοβενία ισχυρίζεται ότι ο όρος παύση (stayed) σημαίνει ότι οι διαδικασίες ενώπιον των κροατικών δικαστηρίων πρέπει να σταματήσουν έως ότου βρεθεί μια λύση στο θέμα της LB σε διεθνές επίπεδο, ενώ η Κροατία ισχυρίζεται ότι ο όρος παύση σημαίνει ότι οι διαδικασίες μπορούν να ανασταλούν για διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών ετών.