Πρόθεση της κυβέρνησης της Κροατίας είναι να προσπαθήσει να εξαιρέσει ενδεχόμενες περικοπές μισθών του δημόσιου τομέα και συντάξεων, στο πλαίσιο των μέτρων που θα λάβει για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Σλάβκο Λίνιτς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος SPD, Λίντια Μπαγκάριτς, η οποία ισχυρίστηκε ότι "δημιουργήθηκε η εικόνα στο κοινό ότι ο κ. Λίνιτς ταξίδευε συχνά στο εξωτερικό προκειμένου να εξασφαλίσει περισσότερα δάνεια".

"Μπορείτε να μας ενημερώσετε για το ακριβές ύψος του χρέους μας και πώς σχεδιάζουμε να το αποπληρώσουμε;", ρώτησε η κ. Μπαγκάριτς.

Ο υπουργός απάντησε ότι στο τέλος του 2013 το συνολικό χρέος της Κροατίας διαμορφώθηκε σε 214 δισ. κούνα, προσθέτοντας ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης και ιδιωτικοποίησης της ναυπηγικής βιομηχανίας, καθώς και της αναδιάρθρωσης των φορέων σιδηροδρομικών και αεροπορικών μεταφορών, αλλά και "του χάους που υπήρχε πίσω μας".

Ο κ. Λίνιτς υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα στις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος (EDP), υιοθετώντας βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη μείωση των δημοσιονομικών δαπανών.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα εγκρίνει μία αναθεώρηση του προϋπολογισμού τον Φεβρουάριο, αμέσως μετά την εξειδίκευση των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής από το ευρωπαϊκό συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Ecofin. "Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αποφύγει τη μείωση μισθών στον δημόσιο τομέα και ιδίως τη μείωση των συντάξεων, καθώς οι συντάξεις βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο που θα μπορούσαν να είναι και είναι αδύνατον να τις μειώσουμε περαιτέρω".