Την αντίθεσή του στην επιβολή του αυξημένου ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, ύψους 0,07 ευρώ ανά λίτρο, επανέλαβε ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου, στις συνομιλίες που είχε σήμερα το πρωί στο Βουκουρέστι, με τους εκπροσώπους της κοινής αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο κ. Μπασέσκου υποστήριξε ότι δεν θα είχε ασκήσει βέτο στο μνημόνιο, με τις αποφάσεις που η ρουμανική κυβέρνηση έλαβε κατά τις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές, δεν θα έπρεπε, όμως, να του είχε ζητηθεί να υπογράψει για θέματα, τα οποία η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε.

«Βεβαίως και οι νέοι φόροι έχουν εισαχθεί λόγω της αναποτελεσματικότητας των εισπράξεων, δεν καταδικάζω τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την υποστηρίζω, όμως την υπερβολική πρόσθετη φορολόγηση στην ενέργεια και ειδικότερα στα καύσιμα τη θεωρώ ένα μεγάλο λάθος, που θα επηρεάσει τόσο την οικονομία όσο και τον πληθυσμό. Προφανώς, αυτό (ο αυξημένος φόρος στα καύσιμα) είναι στην αρμοδιότητα τη δική σας και της κυβέρνησης, όμως εγώ δε θα τον υποστηρίξω δημοσίως, καθώς δεν πιστεύω ότι συνιστά μία λογική λύση. Δεν μπλοκάρω τις αποφάσεις ανάμεσά σε εσάς και την Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, όμως μη ζητάτε από εμένα να υπογράψω ό,τι εσείς διαπραγματεύεστε» διαμήνυσε στους εκπροσώπους της τρόικας ο κ. Μπασέσκου, κατά την έναρξη της συνάντησης, στο προεδρικό μέγαρο.

Ο κ. Μπασέσκου διατύπωσε την εκτίμηση ότι η Ρου​μανία «επαναλαμβάνει τις παλιές της συνήθειες, δηλαδή αρχίζει να ξοδεύει όλο και περισσότερο, αφότου πέτυχε μία κάποια οικονομική ανάπτυξη, προετοιμάζοντας το έδαφος για μία νέα κρίση».

Εξέφρασε, ωστόσο, την ελπίδα «αυτή η νέα αποστολή του ΔΝΤ να είναι επιτυχημένη».