Ενδιαφέρον για την εξαγορά του μεριδίου, που κατέχει ο ουγγρικός ενεργειακός όμιλος MOL στην κροατική πετρελαϊκή εταιρεία INA, φέρεται- σύμφωνα με ουγγρικά μέσα ενημέρωσης- να εξέφρασε η Ρωσία, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα στη Μόσχα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν και της συνάντησης που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Υπενθυμίζεται ότι η MOL κατέχει ποσοστό 49,1% και τη διαχείριση των δικαιωμάτων της INA και η κροατική κυβέρνηση ποσοστό 44,84%. Την πληροφορία για το ρωσικό ενδιαφέρον αναδημοσιεύει, σήμερα, από το εβδομαδιαίο ουγγρικό περιοδικό Figyelo, η ουγγρική διαδικτυακή πύλη επιχειρηματικών ειδήσεων Portfolio.hu.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ρωσική πλευρά ξεκαθάρισε ότι θα την ενδιέφερε να εξαγοράσει το σύνολο των μετοχών, που η MOL κατέχει στην IΝΑ της Κροατίας. Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύεται τέτοια πληροφορία, καθώς πριν από λίγες εβδομάδες ο ρωσικός Τύπος έγραφε ότι το πακέτο μετοχών της MOL στην ΙΝΑ, προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Ρωσίας, όταν ο κ. Ορμπάν είχε συναντηθεί με τον επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού Ομίλου Gazprom, Αλεξέι Μίλερ.

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε ο τρίτος γύρος των συνομιλιών ανάμεσα στους εκπροσώπους της MOL (η κυβέρνηση της Ουγγαρίας είναι ο μοναδικός μεγάλος μέτοχος της MOL, με ποσοστό 24,6%) και τις κροατικές αρχές και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων, και οι δύο πλευρές έδειξαν μεγαλύτερη διάθεση συνεργασίας, έναντι των δύο γύρων συνομιλιών που είχαν προηγηθεί, ενώ συμφώνησαν να συνεχιστεί ο διάλογος.

Στα τέλη του 2013 η MOL είχε γνωστοποιήσει, πάντως, ότι στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις αποβούν άκαρπες, προτίθεται να πουλήσει το μερίδιό της στην ΙΝΑ.