Για πλεόνασμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών κάνει λόγο το υπουργείο Οικονομικών, σχολιάζοντας τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος.

«Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, σωρευτικά από το μήνα Ιούλιο συνεχίζει να παρουσιάζει πλεόνασμα με αποτέλεσμα φέτος, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, να αναμένεται η εξάλειψη του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Πιο συγκεκριμένα, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται το 2013 να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους περίπου 1% του ΑΕΠ» αναφέρει το ΥΠΟΙΚ προσθέτοντας:

Σε συνδυασμό με το πρωτογενές πλεόνασμα που επετεύχθη στον κρατικό προϋπολογισμό το 2013, τα δυο αίτια της ελληνικής οικονομικής κρίσης, δηλαδή τα μεγάλα δίδυμα ελλείμματα στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, έχουν πλέον εξαλειφθεί. 

Είναι αξιοσημείωτο ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2013 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε  πλεόνασμα περίπου €1,5 δισ. ή 0,8% του ΑΕΠ (το αντίστοιχο διάστημα του 2012 είχε παρουσιάσει έλλειμμα 4,1 δισ. ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ).

Το ΥΠΟΙΚ τονίζει ότι «η βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου κατά το ενδεκάμηνο του 2013 προήλθε τόσο από την αύξηση των εισπράξεων από εξαγωγές αγαθών (3,3%) και των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες (17,7%), όσο και από τη μείωση των πληρωμών για εισαγωγές αγαθών (5,4%)».