Σταδιακή ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων εκτίμησε ότι θα υπάρξει ο Μιχάλης Μασουράκης, ανώτερος Διευθυντής Οικονομικών Μελετών στην Alpha Bank, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Αναφορικά με τις τιμές ακινήτων ο κ. Μασουράκης εκτίμησε, πάντως, ότι αναμένεται μια περαιτέρω μικρή πτώση στις τιμές ακινήτων για τα επόμενα ένα με δύο χρόνια, προτού η αγορά σταθεροποιηθεί και ξεκινήσει μια ελαφρά ανάκαμψη στις τιμές ακινήτων.

Αναφερόμενος στην φορολογία για την κατοχή ακινήτων ο κ.Μασουράκης επισήμανε ότι από την συνολική επιβάρυνση των 700 εκατ. ευρώ πριν την κρίση ανέρχεται σήμερα με την επιβολή και του ενιαίου φόρου ιδιοκτητών ακινήτων στα 2,2 δισ. ευρώ. Συνολικά η φορολογία για την περιουσία από 2,5 δισ. ευρώ πριν την κρίση ανέρχεται σήμερα σε άνω των 4 δισ. ευρώ.

Ο κ. Μασουράκης επισήμανε ότι εάν δεν υπήρχαν αυτά τα επιπλέον έσοδα, τα δημοσιονομικά της χώρας δεν θα έβγαιναν. Αναφερόμενος στον κατασκευαστικό κάδο επισήμανε ότι από 363.000 θέσεις εργασίας και εισόδημα 16 δισ.ευρώ που δημιουργούσε πριν την κρίση, σήμερα έχει 200.000 θέσεις εργασίας και δημιουργεί προστιθέμενη αξία μόλις 3,4 δισ.ευρώ.