Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Τον σκόπελο της αυριανής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ θα πρέπει να ξεπεράσει ο Γιάννης Στουρνάρας καθώς το Eurogroup θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.  

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα τεθεί η πρόοδος στην τριμηνιαία αξιολόγηση ελληνικής οικονομίας, η οποία άρχισε τον περασμένο Σεπτέμβριο και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί καθώς οι ελεγκτές έχουν καθυστερήσει την επιστροφή τους. 

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Στουρνάρας θα πρέπει να πείσει τους ευρωπαίους ομολόγους του ότι το ελληνικό πρόγραμμα προχωρά κανονικά και πως η χώρα μας έχει καλύψει τους όρους για την εκταμίευση των δόσεων που της οφείλονται. 

Για μία ακόμη φορά ο έλληνας υπουργός Οικονομικών θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις για ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων. Το στίγμα έδωσε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στα μέσα της περασμένης εβδομάδας ο οποίος λίγο πολύ, επέρριψε ευθύνες στον κ. Στουρνάρα για την καθυστέρηση της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, η ημερομηνία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα παραμένει άγνωστη, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει εκπληρώσει ακόμα τις προαπαιτούμενες δράσεις ως όφειλε -όπως είπε- ενώ απέφυγε να πει αν το Eurogroup του Φεβρουαρίου θα εγκρίνει την ελληνική δόση. 

Από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας σε δηλώσεις του τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την τρόικα τις τελευταίες εκκρεμότητες καθώς είμαστε στο τέλος του προγράμματος. Παράλληλα παραδέχθηκε πως η αξιολόγηση αυτή θα είναι αρκετά δύσκολη ωστόσο εκτίμησε ότι στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ. Στουρνάρας αρνήθηκε ότι η τρόικα έχει σκληρύνει την στάση της, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως οι δανειστές έχουν ανεβάσει για μια ακόμη φορά τον πήχη του δημοσιονομικού κενού για το 2014 στα 1,5 δισ. ευρώ και στα 3 δισ. ευρώ για το 2015.

Μάλιστα, έχουν απορρίψει τα ισοδύναμα μέτρα που πρότεινε η ελληνική πλευρά τόσο για την κάλυψη του κενού των 300 εκατ. ευρώ από τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 13% όσο και για την απόκλιση των 400 εκατ. ευρώ από τον νέο φόρο στα ακίνητα, ενώ δυσαρέσκεια υπάρχει και για την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για τα ειδικά μισθολόγια καθώς το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει ότι από επιστροφή των περικοπών που έγιναν στους ένστολους το 2012 θα υπάρξει κενό ύψους 1 δισ. ευρω στον προϋπολογισμό του 2014. 

Για τα μέτρα αυτά θα ενημερώσει ο κ. Στουρνάρας τους ομολόγους του και θα προσπαθήσει να τους αποδείξει ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι και θα παραμείνει εντός των στόχων. Αυτό φαίνεται και από τα στοιχεία εσόδων του Δεκεμβρίου, στοιχεία τα οποία έχει ήδη στείλει το οικονομικό επιτελειο στην τρόικα και ο κ. Στουρνάρας θα τα κρατά ως το δυνατό χαρτί του στο αυριανό Eurogroup.

TAGS