Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος 

Για ακόμα μία φορά ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αν και τυπικά δεν εκπροσωπεί κάποιον εξ αυτών, ανέλαβε να στείλει το μήνυμα προς την Ελλάδα στο χθεσινό, σύντομο Eurogroup: Βρείτε τα με την τρόικα, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και μετά συζητάμε για τη δόση. 

Φυσικά, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών, δηλώνοντας πως η αξιολόγηση έχει ήδη καθυστερήσει, εννοούσε ότι η χώρα μας έχει καθυστερήσει να αποδεχθεί τις απαιτήσεις των δανειστών, δείχνοντας ότι το επιχείρημα του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα περί πρόωρου πρωτογενούς πλεονάσματος δεν αρκεί για να δώσει το πράσινο φως για την επόμενη δόση. 

Οι δανειστές ασκούν πίεση στην ελληνική πλευρά, δείχνοντας πως δεν βιάζονται. Είναι ενδεικτική η διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ακόμη και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν και Επιτρόπου των Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Όλι Ρεν σχετικά με την έναρξη των συζητήσεων για το χρέος, η οποία από τη συμφωνία για τον Απρίλιο, με τα στοιχεία της Eurostat για το πλεόνασμα, πιάνει καλοκαίρι. 

Το μήνυμα της Γερμανίας, εκφράστηκε καλύτερα από τον επικεφαλής του Eurogroup, με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να αρκείται, σε ήπιους τόνους, να δηλώνει ότι «η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο, αλλά έχει ακόμα πολλά πράγματα να κάνει». 

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, από την πλευρά του τόνισε ότι η κυβέρνηση ευελπιστεί να καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα ως το Eurogroup της 27ης Φεβρουαρίου, ώστε η απόφαση για την έγκριση της επόμενης δόσης των δανείων να ληφθεί στη συνεδρίαση του Μαρτίου. 

Φυσικά μέχρι τότε υπάρχει ένα «βουνό» στις διαπραγματεύσεις, που αρχίζει από τις εναλλακτικές επιλογές της του κενού των 500 εκατ. που δημιούργησε η απόφαση του ΣτΕ για τους ένστολους και φτάνει μέχρι, τις ομαδικές πολύσεις, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τις παρεμβάσεις στο γάλα.  

Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη στάση των δανειστών αποτελούν και οι εξελίξεις στην ευρωζώνη. Οι «πονοκέφαλοι» των Βρυξελλών είναι λιγότεροι -ή μάλλον ανώδυνοι- από τη μέρα που Ιρλανδία και Ισπανία βγήκαν εκτός μηχανισμού στήριξης και η Πορτογαλία «φλερτάρει» με την έξοδο στις αγορές. Εκ των πραγμάτων, από τον θανάσιμο, για την ευρωζώνη, κίνδυνο των PIGS έχει μείνει μόνο η Ελλάδα και αυτή σε «ελεγχόμενη» κατάσταση.  

Οι εκπρόσωποι της τρόικας απαιτούν μόνο έμπρακτες αποδείξεις προόδου, αφού παρά το γεγονός ότι επαινούν τα έως τώρα πεπραγμένα της κυβέρνησης και των ελλήνων πολιτών, στην πραγματικότητα τα θεωρούν απλά εφαρμογή του προγράμματος και των συμφωνηθέντων. 

Κάπως έτσι, το χιλιοπαιγμένο και κουραστικό έργο των διαπραγματεύσεων συνεχίζεται...