Κεφάλαια ύψους 10 εκατ. ευρώ χορηγεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στην τράπεζα του Μαυροβουνίου Société Générale Banka Montenegro, για τη χρηματοδότηση μακροχρόνιων στεγαστικών δανείων προς ιδιώτες στο Μαυροβούνιο. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της EBRD, τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν στον δανεισμό ιδιωτών "σε μια περίοδο που η πρόσβαση στη χρηματοδότηση παραμένει περιορισμένη και ο απρόσκοπτος δανεισμός είναι σημαντικός για την ανάκαμψη της εγχώριας αγοράς στεγαστικών δανείων". 

Το δάνειο χορηγείται μέσω του Χρηματοδοτικού Πλαισίου Δυτικών Βαλκανίων και Κροατίας, με στόχο τη βελτίωση της χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης και υποστήριξη των τραπεζών και των μη τραπεζικών χρηματοδοτικών ιδρυμάτων στην επέκταση την χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για την χρηματοδότηση στεγαστικών δανείων. 

"Η υποστήριξη της ανάπτυξης της αγοράς ακινήτων με ποιοτικές και οικονομικά προσιτές κατοικίες, αποτελεί έναν από τους στόχους της στρατηγικής της EBRD για το Μαυροβούνιο" αναφέρει στην ανακοίνωσή του Οργανισμός. 

Η Société Générale Banka Montenegro, θυγατρική του γαλλικού τραπεζικού Ομίλου της Société Générale, αποτελεί την τρίτη σε μέγεθος εμπορική τράπεζα της χώρας με βάση το συνολικό ενεργητικό των 20 υποκαταστημάτων του δικτύου της. Η EBRD έχει χορηγήσει στο παρελθόν επιτυχώς δύο δάνεια στην Τράπεζα του Μαυροβουνίου. 

"Χαιρετίζουμε αυτή τη συμφωνία γιατί εξυπηρετεί πολύ σημαντικούς σκοπούς. Διευκολύνει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση στεγαστικών δανείων για τον μέσο ιδιώτη ή τη μέση οικογένεια στο Μαυροβούνιο, ενώ υποστηρίζει την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων και τις συναφείς οικονομικές δραστηριότητες. Η προώθηση νέων δανειοδοτικών δραστηριοτήτων στο Μαυροβούνιο είναι ιδιαίτερα σημαντική στο πλαίσιο της οικονομικής ανάκαμψης, προκειμένου να επαναφέρει τη χώρα σε τροχιά σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης" δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου της EBRD στην Ποντγκόριτσα, Τζούλιο Μορένο. 

"Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για τη συνέχιση της συνεργασίας μας με την EBRD. Μετά από τα προηγούμενα επιτυχημένα εγχειρήματα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποφασίσαμε να επεκτείνουμε τη δέσμεύση μας προς του πολίτες του Μαυροβουνίου για την πρόσβασή τους στην ιδιοκτησία ακινήτων. Πέρα από την επίτευξη του στόχου αυτού, μέσω τη συμφωνίας η Société Générale Montenegro συμβάλλει στην ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας και ιδίως του τομέα των ακινήτων" σημείωσε από την πλευρά της η διευθύνουσα σύμβουλος της Société Générale Banka Montenegro, Μπράνκα Πάβλοβιτς. 

Από την έναρξη της δραστηριοποίησής της στο Μαυροβούνιο, η EBRD έχει χορηγήσει περίπου 400 εκατ. ευρώ για τη χρηματόδηση 40 έργων, που παρήγαγαν πάνω από 800 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις στη χώρα. Οι επενδύσεις της EBRD στο Μαυροβούνιο καλύπτουν όλο το φάσμα της οικονομίας της χώρας.