Την εκτίμηση ότι η ενίσχυση των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας θα δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της Ρουμανίας, αναδεικνύοντάς την παράλληλα σε σημαντικό «παίκτη» στην ευρύτερη περιοχή, διατύπωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Κονσταντίν Νίτα.

«Η Ρουμανία θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ως πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας, δεδομένου ότι ακόμη και μετά το κλείσιμο ορισμένων εργοστασίων και μεγάλων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, το σύστημα εξακολουθεί να καταγράφει ενεργειακό πλεόνασμα» είπε ο κ. Νίτα.

«Έχουμε ένα πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας του γεγονός ότι, τόσο η βιομηχανική όσο και η οικιακή κατανάλωση στη Ρουμανία έχουν μειωθεί» σημείωσε, προσθέτοντας ότι θα ήταν κρίμα η χώρα να μην εκμεταλλευτεί το πλεόνασμα αυτό, για να διεκδικήσει έναν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο κ. Νίτα κάλεσε τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας να αυξήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις πωλήσεις τους, παρέχοντας εξασφαλισμένη διασύνδεση.

«Η Ρουμανία μπορεί να πουλήσει ηλεκτρική ενέργεια στην Τουρκία, την Ουγγαρία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Μολδαβία, αλλά σε μικρές ποσότητες, δεδομένου ότι δεν διαθέτει τις απαραίτητες διασυνδέσεις για την εξαγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων. Οι τιμές μας είναι ανταγωνιστικές» σημείωσε ο υπουργός.

Διευκρίνισε, τέλος, ότι η νέα ενεργειακή στρατηγική του υπουργείου αναδεικνύει την ανάγκη να επικεντρωθεί η προσοχή στην ενεργειακή αγορά και να αναζητηθούν ευκαιρίες για την πώληση ενέργειας που παράγεται στη Ρουμανία, κάτι που θα μπορούσε να εξασφαλίσει στη χώρα μία ετήσια οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 2%.