Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν σήμερα να ανοίξουν τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος σε βάρος της Κροατίας, λιγότερο από επτά μήνες μετά την ένταξη της χώρας αυτής στην ΕΕ.

«Ανοίξαμε μια διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος αναφορικά με την Κροατία», ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά το τέλος μιας συνόδου στις Βρυξέλλες με τους συναδέλφους του των 28, οι οποίοι κάλεσαν το Ζάγκρεμπ να πάρει μέτρα για να διορθώσει σύντομα την κατάσταση αυτή.

Η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος μπορεί θεωρητικά να οδηγήσει σε οικονομικές κυρώσεις, αν δεν γίνει τίποτε για να διορθωθεί η κατάσταση.

«Είναι σημαντικό η Κροατία να ενεργήσει με αποφασιστικό τρόπο για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ανάκαμψης και μια βιώσιμη ανάπτυξη, με δημιουργία θέσεων εργασίας», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, διαβεβαιώνοντας ότι «η Επιτροπή θα εργασθεί σε στενή επαφή με τις κροατικές αρχές».

Τα κράτη έδωσαν περιθώριο ως το 2016 στην Κροατία για να επανέλθει εντός των κριτηρίων του ευρωπαϊκού συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης, που θέτουν το όριο του δημόσιου ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ και αυτό του χρέους στο 60%.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν το Νοέμβριο, το έλλειμμα της Κροατίας πρόκειται να ανέλθει στο 5,4% το 2013, στο 6,5% το 2014 και στο 6,2% το 2015. Όσο για το χρέος, αναμένεται να φθάσει στο 59,6% του ΑΕΠ το 2013, στο 64,7% το 2014 και στο 69% το 2015.