Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει σήμερα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου. Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3657 δολ. από το επίπεδο των 1,3679 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3649 δολάρια.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην διήμερη σύνοδο της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, στην οποία θα καθοριστούν και τα επόμενα βήματα στη νομισματική πολιτική της χώρας. Η αγορά πάντως ήδη έχει προεξοφλήσει τη συγκράτηση των παρεμβάσεων στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, κατά τουλάχιστον 10 δισ. δολάρια μηνιαίως. Παρά το κλίμα αναμονής το ευρωπαϊκό νόμισμα επηρεάστηκε αρνητικά σήμερα από την μείωση που παρουσίασε ο δείκτης παραγγελιών διαρκών καταναλωτικών αγαθών στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων καταγράφηκε ιδιαίτερα υψηλός όγκος συναλλαγών και μικρή υποχώρηση της απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου. Το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε τις τελευταίες ημέρες αντιστράφηκε μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα ο οποίος εκτίμησε ότι είναι πιθανόν τον επόμενο μήνα να εγκριθεί η καταβολή της δόσης από την Τρόικα. Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος το σύνολο των συναλλαγών έφθασε τα 77 εκατ. ευρω εκ των οποίων τα 67 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς και τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρω σε εντολές πώλησης.

Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 8,63% από 8,82% που έκλεισε χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,67% να περιοριστεί στο 6,96% από το 7,16% που έκλεισε χθες.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι το επιτόκιο στο χρόνο διατηρήθηκε στο 0,569% στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,492% από 0,493%, το εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 0,404 στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,301% από 0,300%, ενώ στο μήνα το επιτόκιο αυξήθηκε στο 0,241% από 0,239% χθες.

TAGS