Το πρώτο βήμα για τις ρυθμίσεις «κόκκινων» δανείων νοικοκυριών κι επιχειρήσεων κάνει η κυβέρνηση, καθώς σύντομα και με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου συγκροτείται κυβερνητικό συμβούλιο το οποίο θα τρέξει τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις και άλλες αποφάσεις. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», το κείμενο της πράξης βρίσκεται στη φάση της συγκέντρωσης υπογραφών από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να εκδοθεί.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα η πλέον βασική διαδικασία θα είναι ο καθορισμός των εξόδων διαβίωσης που θα καθορίζει και το μίνιμουμ ποσό που χρειάζεται ο δανειολήπτης και η οικογένειά του για την αξιοπρεπή διαβίωση. 

Το ποσό αυτό σύμφωνα με πληροφορίες καθορίζεται στα 1.000 ευρώ το μήνα για μια τετραμελή οικογένεια και διαμορφώνεται ανάλογα με βάση των αριθμό των μελών κάθε οικογένειας. 

Για τον καθορισμό των εξόδων λαμβάνονται υπόψη η διατροφή, η ένδυση η στέγαση, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η μόρφωση των παιδιών κλπ. 

Με τον τρόπο αυτό καθορίζεται ένα μίνιμουμ ποσό το οποίο πρέπει να έχει στη διάθεσή της η οικογένεια. Το επιπλέον ποσό που προκύπτει από τα καθαρά έσοδα της οικογένειας ουσιαστικά θα καθορίζεται πλέον ως δόση για το δάνειο.

Με τον τρόπο αυτό χιλιάδες νοικοκυριά θα δουν τη δόση τους να μειώνεται κατά πολύ, ενώ ταυτόχρονα θα δίδεται δυνατότητα για παράταση της αποπληρωμή ακόμη και για κούρεμα του δανείου.