Περιθώριο τριών ημερών έχουν χιλιάδες φορολογούμενοι για να εξοφλήσουν έως και πέντε διαφορετικούς φόρους. Την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή τριών φόρων ακινήτων, του φόρου πολυτελείας και του φόρου εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, οι φόροι για τους οποίους λήγει η προθεσμία την ερχόμενη Παρασκευή είναι οι εξής:

1. Φόρος πολυτελούς διαβίωσης. Αφορά τους φορολογούμενους που διαθέτουν αυτοκίνητο 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, πισίνες και αεροσκάφη. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου παρέχεται έκπτωση 1,5%.

2. Η έκτη δόση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2011 και 2012. Ο φόρος καταβάλλεται από τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι τα συγκεκριμένα έτη είχαν σε ατομική βάση ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Η τελευταία δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος

3.Η τέταρτη δόση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2013.

4. Η τέταρτη δόση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (χαράτσι) το οποίο βειώνεται και εξοφλείται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

5. Ο φόρος εισοδήματος από όσους έλαβαν το σχετικό εκκαθαριστικό τον Δεκέμβριο.

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι που αδυνατούν να εξοφλήσουν τους παραπάνω φόρους έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στη ρύθμισή τους με τμηματική εξόφληση και να καταβάλουν τις οφειλές σε 12 μηνιαίες δόσεις. 

Για τη ρύθμιση απαιτείται η υποβολή σχετικής αίτησης μέσω του taxisnet. Μάλιστα είναι εφικτή η ρύθμιση ακόμη και πριν καταστούν οι φόροι ληξιπρόθεσμοι. Οι φορολογούμενοι που δεν θα εξοφλήσουν τους σχετικούς φόρους και δεν τους ρυθμίσουν θα λάβουν ειδοποιητήριο με το οποίο θα τους δίνεται διορία 30 ημερών προκειμένου να ρυθμίσουν ή να εξοφλήσουν την οφειλή τους.

Σε αντίθετη περίπτωση τα πρόστιμα είναι τσουχτερά καθώς προβλέπεται τόκος 0,7% για κάθε μήνα καθυστέρησης της εξόφλησης, αλλά και πρόστιμο 10% για καθυστέρηση ενός μήνα, 20% για καθυστέρηση ενός έτους και 30% για καθυστέρηση δύο ετών.