Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται ανοδικά, καθώς οι επενδυτές εντυπωσιάστηκαν από την απόφαση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας να προχωρήσει σε πολύ μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της για να σταματήσει την υποτίμηση της λίρας. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx Europe 600 αυξήθηκε κατά 0,8% λίγο μετά τις 10 το πρωί. Προηγουμένως είχαν κάνει ράλι και τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον δείκτη MCSI για την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού (εκτός της Ιαπωνίας) και τον δείκτη Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο να καταγράφουν κέρδη 1,2% και 2,7%, αντίστοιχα. Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων διαμορφώνεται στο 8,53%. 

Η Τουρκία ακολούθησε το παράδειγμα της Ινδίας και η κεντρική τράπεζα της χώρας αποφάσισε κατά τη συνεδρίασή της, χθες αργά το βράδυ, την αύξηση κατά 4,25 ποσοστιαίες μονάδες, στο επίπεδο του 12%, του επιτοκίου με το οποίο δανείζει χρήματα για μία ημέρα. 

Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι η τεράστια αυτή αύξηση πιθανόν θα είναι αρκετή για να σταματήσει η επίθεση στην τουρκική λίρα. Η ισοτιμία της λίρας ανατιμήθηκε μετά την απόφαση -με το μεγαλύτερο ποσοστό της τελευταίας 5ετίας- για να φθάσει στο επίπεδο του 1 δολαρίου ανά 2,1650 λίρες από το ιστορικό χαμηλό των 2,39 που είχε υποχωρήσει τη Δευτέρα. Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιό της για πράξεις repos μίας εβδομάδας από το 4,5% στο 10% καθώς και όλα τα βασικά επιτόκιά της, αντιστεκόμενη στις πιέσεις της κυβέρνησης και αντιστρέφοντας μία πολιτική ετών που είχε στόχο την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.
Οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών αναμένεται να λάβουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις στο εσωτερικό τους και τη φυγή των κεφαλαίων στο εξωτερικό. Η κεντρική τράπεζα της Νότιας Αφρικής επίσης θα συνεδριάσει σήμερα για να λάβει αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει.