Ρεπορτάζ: Σταυριανή Καραμανίδη

Η καμπάνα πέντε φόρων «χτυπάει» για περισσότερους από ένα εκατομμύριο φορολογούμενους, που πρέπει να σπεύσουν με γεμάτα πορτοφόλια στις τράπεζες έως την Παρασκευή, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα και κατασχέσεις.

Η φοροκαταιγίδα, που μαίνεται μέχρι το τέλος του μήνα, αφορά

  1. τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, για όσους έχουν Ι.Χ. άνω των 1.929 κ.ε., πισίνα και αεροσκάφος. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου παρέχεται έκπτωση 1,5%
  2. την 6η δόση του ΦΑΠ (Φόρος Ακίνητης Περιουσίας) του 2011 και του 2012. Η 7η θα πρέπει να καταβληθεί στο τέλος Φεβρουαρίου
  3. την 4η δόση του ΦΑΠ 2013. Η 5η θα πρέπει να καταβληθεί τέλος Φεβρουαρίου
  4. το φόρο εισοδήματος του 2013
  5. το «χαράτσι» της ΔΕΗ του 2012

Τι θα συμβεί αν δεν πληρωθούν

Η προθεσμία, που λήγει σε λίγες ώρες, θα βρει αδιαμφισβήτητα πολλούς στη θέση του «κακοπληρωτή», με μοναδική επιλογή την αίτηση για ρύθμιση.

«Βέβαια η ρύθμιση δεν τους αφορά όλους. Αν κάποιος έχει κάνει ρύθμιση από τον Ιούλιο του 2013 και μετά και δεν έχει καταβάλλει εγκαίρως στις δόσεις, δε μπορεί να ζητήσει νέα», επισημαίνει στο newpost ο οικονομολόγος φοροτεχνικός Αλέκος Κεχαγιάς.

Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν υπαχθεί μέχρι σήμερα σε τέτοιο καθεστώς, θα πρέπει να περιμένουν να λήξουν οι οφειλές και από τις αρχές του Φεβρουαρίου, θα μπορούν να ζητήσουν εξόφληση σε δόσεις.

«Οι κατηγορίες είναι δύο, των 12 μηνιαίων δόσεων και των 24. Σε 12 δόσεις μπορούν καταβληθούν οι φόροι που βεβαιώθηκαν ως τις 31 Δεκεμβρίου 2012, ενώ σε 24 μόνο όσες βεβαιώθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2013», εξηγεί ο κ. Κεχαγιάς.

Στις περιπτώσεις που δεν γίνεται ρύθμιση

Και σε αυτή την περίπτωση ισχύει η από twitter προτροπή του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη: «δώστε ό,τι μπορείτε και σώστε τις περιουσίες σας».

«Καλό είναι να τυπώσει ο κάθε φορολογούμενος όλες τις ταυτότητες των οφειλών του και να πηγαίνει στην τράπεζα να δίνει ό,τι μπορεί, όπως συνέστησε και ο κ. Θεοχάρης», προτρέπει ο οικονομολόγος, διευκρινίζοντας πάντως ότι «δεν διασφαλίζεται τίποτα και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα γλυτώσει τις κατασχέσεις. Απλώς όταν κάνουν το τσεκάρισμα για να προχωρήσουν σε κατασχέσεις, αυτούς που έχουν δείξει καλή διάθεση, τους αφήνουν τελευταίους».

Κρίσιμος παράγοντας φυσικά είναι το ύψος της οφειλής, που σε περιπτώσεις μπορεί να «καπελώσει» την καλή διάθεση των μικρών καταβολών.

«Βροχή» τα πρόστιμα και οι κατασχέσεις

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η πρακτική «δίνω ό,τι μπορώ» δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση, απαλλαγή από τις προσαυξήσεις των προστίμων.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται τόκος 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης της εξόφλησης, επιπλέον πρόστιμο 10% για καθυστέρηση ενός μήνα, 20% για καθυστέρηση ενός έτους και 30% για καθυστέρηση δύο ετών.

«Για παράδειγμα, για τον φόρο πολυτελείας που λήγει στο τέλος του μήνα και δεν θα πληρωθεί, ο φορολογούμενος θα επιβαρύνεται με 0,73% για τον Φεβρουάριο, το Μάρτιο και κάθε επιπλέον μήνα που θα παραμένει ανεξόφλητος.

Να σημειώσουμε ότι αν κάποια στιγμή δώσει 50 ευρώ από τα, ας πούμε, 500, θα τοκίζονται τα υπόλοιπα 450 ευρώ.

Στο τέλος του Φεβρουαρίου, θα επιβαρυνθεί με ένα επιπλέον 10% πρόστιμο, στο τέλος Ιανουαρίου 2015 με ακόμη ένα 10% -δηλαδή συνολικά 20%- και στο τέλος Ιανουαρίου 2016 με ακόμη ένα 10%, συνολικά 30%», εξηγεί ο κ. Κεχαγιάς.

Πάντως, σύμφωνα με διευκρίνιση του Γενικού Γραμματέα Εσόδων, η βεβαίωση των οφειλών που λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου, έγινε… πρόωρα από τον περασμένο Δεκέμβριο, ώστε να δοθεί εμμέσως μια ομαλή «μεταβατική περίοδος» κατά το τρέχον έτος και να μην επιβαρυνθούν οι υπόχρεοι με τα νέα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που ισχύουν από 1.1.2014. Η όψιμη βεβαίωση ωστόσο, ψαλιδίζει παράλληλα και τις δόσεις της πιθανής ρύθμισης από 12 σε 24.

Ειδικότερα, όπως επισήμανε, σε ό,τι αφορά στις δόσεις των Φόρων Ακίνητης Περιουσίας 2011, 2012 και 2013, τούτοι ήσαν ούτως ή άλλως βεβαιωμένοι από το προηγούμενο έτος, ενώ υπήρξε βεβαίωση και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης όπως και του ΕΕΤΗΔΕ, ούτως ώστε να δοθεί η παραπάνω «μεταβατική περίοδος».