current views are: 2

29 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση17:11

Υπουργοί θα αποφασίζουν πόσα χρειάζεσαι για να ζεις και τα υπόλοιπα στο δάνειο

Νέα ρύθμιση φέρνει ο κόμπος των «κόκκινων» δανείων που έφτασε στο χτένι, στην οποία μάλιστα θα είναι υποχρεωτική η υπαγωγή όλων των νοικοκυριών με μη εξυπηρετούμενες οφειλές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, τέσσερις υπουργοί θα…

Δημοσίευση 17:11’
αρθρο-newpost

Νέα ρύθμιση φέρνει ο κόμπος των «κόκκινων» δανείων που έφτασε στο χτένι, στην οποία μάλιστα θα είναι υποχρεωτική η υπαγωγή όλων των νοικοκυριών με μη εξυπηρετούμενες οφειλές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, τέσσερις υπουργοί θα…

Ρεπορτάζ: Σταυριανή Καραμανίδη

Νέα ρύθμιση φέρνει ο κόμπος των «κόκκινων» δανείων που έφτασε στο χτένι, στην οποία μάλιστα θα είναι υποχρεωτική η υπαγωγή όλων των νοικοκυριών με μη εξυπηρετούμενες οφειλές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, τέσσερις υπουργοί θα αποφασίζουν πόσα χρειάζεται μια οικογένεια για να ζήσει –βάσει του αριθμού των μελών της- και στις περιπτώσεις που υπάρχει επιπλέον εισόδημα, αυτό θα πηγαίνει υποχρεωτικά στην πληρωμή των δανείων.

Το «Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους», όπως θα ονομάζεται σύμφωνα με το Έθνος, θα αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Εργασίας και θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη Αρχή, ενώ αντικείμενό του θα είναι να βάλει στο δρόμο του «καλοπληρωτή», όλους τους μη ενήμερους δανειολήπτες.

«Φαίνεται ότι απέδωσαν οι πιέσεις των τραπεζών προς την κυβέρνηση», σχολιάζει ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών Δανειοληπτών, Γιώργος Μπαρτζόκης, προειδοποιώντας μέσω του newpost ότι «το μόνο που θα πετύχει οποιοδήποτε άλλο μέτρο πέραν του νόμου Κατσέλη, είναι να σταματήσουν να πληρώνουν και οι λίγοι που ακόμη μπορούν».

«Θα τρώμε και θα αρρωσταίνουμε όταν μας πουν»

Στην κορυφή των προτεραιοτήτων του Συμβουλίου των 4, εκτιμάται ότι θα μπει η καθιέρωση των «ελάχιστων δαπανών διαβίωσης». Με απλά λόγια, οικονομολόγοι και τεχνοκράτες των υπουργείων, θα ορίσουν και θα διατάξουν πόσα χρήματα χρειάζονται οι ελληνικές οικογένειες για το σούπερ μάρκετ, τη μόρφωση των παιδιών τους, το γιατρό, το φαρμακείο, κλπ, θα τα προσθέσουν και εφόσον υπάρχει επιπλέον εισόδημα, θα «κατάσχεται» για να καλυφθούν οι δόσεις.

«Λένε ότι θα ορίσουν ελάχιστη δαπάνη διαβίωσης 1.000 ευρώ για την 4μελή οικογένεια. Και φυσικά λιγότερα για την 3μελή και ακόμη λιγότερα για τα ζευγάρια. Πώς γίνεται να έχει ευρεία εφαρμογή αυτό το μέτρο; Πώς θα ξέρουν τι ανάγκες έχει ο καθένας για τα παιδιά του, την υγεία του, τα νοσοκομεία, τα έκτακτα; Θέλουν να μας επιβάλλουν να τρώμε και να αρρωσταίνουμε όταν μας πουν», καταλήγει ο πρόεδρος των δανειοληπτών.

Όσο πάντως σε κυβερνητικό επίπεδο, συγκεντρώνονται οι υπογραφές για την σύσταση του Συμβουλίου των 4, οι δανειολήπτες προειδοποιούν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν τέτοιου είδους μέτρα.

«Οι τράπεζες βλέπουν ότι δικαιώνεται το 80% των πολιτών με το νόμο Κατσέλη, που διαγράφει χρέη, προσπαθούν να οδηγήσουν τον κόσμο στα γκισέ για να κάνει ρυθμίσεις. Εμείς επιμένουμε στον Κατσέλη και οτιδήποτε άλλο κάνουν δε μας βρίσκει σύμφωνους», λέει ο κ. Μπαρτζόκης.


σχετικα αρθρα