Η επικείμενη επίσκεψη του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη Σερβία, μέσα στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, συνιστά ένδειξη της εμπιστοσύνης που ο Οργανισμός επιδεικνύει προς τις σερβικές αρχές για τη συνέχιση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών της απερχόμενης, λόγω προκήρυξης πρόωρων εκλογών, σερβικής κυβέρνησης, Λαζάρ Κρστιτς.

«Το ΔΝΤ δεν πραγματοποιεί αποστολές κατά τη διάρκεια προεκλογικών εκστρατειών και εκλογών και αυτό είναι ένα σημαντικό σημάδι της εμπιστοσύνης του προς εμάς, ως μίας κυβέρνησης που θα ολοκληρώσει ό,τι ξεκίνησε. Πιστεύω ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα είναι ακανθώδεις, όμως στόχος μας είναι να καταλήξουμε σε μία συμφωνία με το ΔΝΤ και σε αυτή την κατεύθυνση θα επιμείνουμε» δήλωσε ο κ.Κρστιτς.

«Η άφιξη της αποστολής του ΔΝΤ ενθαρρύνει τους επενδυτές να έλθουν στη Σερβία και είναι ένα σημάδι ότι η χώρα βρίσκεται σε τροχιά μεταρρυθμίσεων, από την οποία δεν θα αποκλίνει ουσιαστικά» πρόσθεσε.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η απερχόμενη κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα υπογραφής μίας συμφωνίας με το ΔΝΤ εν μέσω της προεκλογικής περιόδου και κατά συνέπεια η τελετή υπογραφής θα πραγματοποιηθεί μετά τη διενέργεια των εκλογών και τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης. «Αναμένουμε, ωστόσο, ότι το μεγαλύτερο μέρος των συνομιλιών θα διεκπεραιωθεί στη διάρκειας δυόμιση εβδομάδων παραμονή της αποστολής του ΔΝΤ» σημείωσε.

Το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα παραμείνει στη Σερβία από τις 26 Φεβρουαρίου μέχρι τις 13 Μαρτίου. Σήμερα το πρωί, ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς υπέγραψε το σχετικό διάταγμα για τη διάλυση του κοινοβουλίου και προκήρυξε βουλευτικές εκλογές για τις 16 Μαρτίου.