Στη δημιουργία ενός κοινού επενδυτικού ταμείου για την προώθηση και υποστήριξη της ανάπτυξης των βουλγαρικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων συμφώνησαν, σε συνάντηση που είχαν χθες στην Ντόχα, ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας, Ντραγκομίρ Στόινεφ και ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Αμπντάλα μπιν Νασέρ αλ Χαλίφα αλ Θάνι.

Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στο πρόγραμμα της Βουλγαρικής Τράπεζας Ανάπτυξης και της Qatar Holding LLC, εταιρείας χαρτοφυλακίου επενδύσεων, με δραστηριότητες παγκοσμίως στον τομέα των στρατηγικών επενδύσεων δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων, καθώς και άλλων άμεσων επενδύσεων.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα εξετάσει λεπτομερώς όλα τα αμοιβαία επωφελή έργα και θα δεσμευθεί στην εφαρμογή τους.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν, εξάλλου, τα σχέδια κατασκευής τερματικών σταθμών επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στις ελληνικές ακτές και συγκεκριμένα στο βόρειο Αιγαίο.

Ο κ.Στόινεφ επεσήμανε ότι η διαφοροποίηση του εφοδιασμού φυσικού αερίου είναι εξαιρετικά σημαντική για τη Βουλγαρία και για το λόγο αυτό θα επικροτούσε τη συμμετοχή του Κατάρ στην ανάπτυξη τερματικών σταθμών LNG στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στην Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη. «Με τον τρόπο αυτό, το Κατάρ θα μπορούσε να προμηθεύει με φυσικό αέριο τη Βουλγαρία και άλλες γειτονικές χώρες» σημείωσε.

Ο Βούλγαρος υπουργός ανακοίνωσε, επίσης, τη λειτουργία Γραφείου Εμπορικών Υποθέσεων στη βουλγαρική πρεσβεία στην Ντόχα, με στόχο την επιτυχή υλοποίηση των κοινών οικονομικών και επενδυτικών σχεδίων. Οι εργασίες της Διακυβερνητικής Επιτροπής Κατάρ- Βουλγαρίας θα συμβάλλουν, σύμφωνα με τον κ.Στόινεφ, στην αύξηση των εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, μέσω της προσθήκης νέων προϊόντων με εξαγωγικές δυνατότητες.

Ανάμεσα στα προϊόντα που η Βουλγαρία μπορεί να εξάγει στην αγορά του Κατάρ περιλαμβάνονται το αρνί, το αρνίσιο κρέας και κοτόπουλο, δημητριακά, εμφιαλωμένο νερό, συστατικά γαλακτοκομικών προϊόντων, δομικά υλικά για τη φιλοξενία από το Κατάρ του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου του 2022, καθώς και φάρμακα, ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Ευκαιρίες συνεργασιών εξετάζονται και στους τομείς της ενέργειας, της γεωργίας, των κατασκευών, του τουρισμού, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της Πληροφορικής.

Ο κ. Στόινεφ συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Ενέργειας και Βιομηχανίας του Κατάρ, Μοχάμεντ Σάλεχ αλ Σάντα, καθώς και με τον «οικοδεσπότη» της Συνόδου, υπουργό Οικονομίας και Εμπορίου Άχμεντ μπιν Γιασίν Μοχάμεντ αλ Θάνι.