Τον σκεπτικισμό του σχετικά με τις προτάσεις της σουηδικής εταιρίας Electrolux εξέφρασε απόψε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Φλάβιο Τζανονάτο.

«Η πρόταση αναδιοργάνωσης των παραγωγικών μονάδων της εταιρίας στην Ιταλία που μας παρουσίασε η (διεύθυνση της) Electrolux δεν μας έπεισε», τόνισε ο Τζανονάτο μετά το τέλος της σημερινής συνάντησης στη Ρώμη, με την συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης του Ενρίκο Λέτα, των συνδικάτων και της διεύθυνσης της επιχείρησης.

Ο Ιταλός υπουργός πρόσθεσε ότι «η επιχείρηση δέχθηκε να αρχίσει διαπραγμάτευση με τα συνδικάτα, αναθέτοντας συντονιστικό ρόλο στην κυβέρνηση». Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ορισθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα».

Ο Φλάβιο Τζανονάτο δήλωσε επίσης ότι «οι προτάσεις της σουηδικής εταιρίας δεν τον πείθουν διότι βασίζει τα πάντα στην μείωση του κόστους εργασίας, ενώ το κύριο ζητούμενο είναι ένα πρόγραμμα βιομηχανικής ανάπτυξης».

Σε ό,τι αφορά το επίμαχο ζήτημα της μείωσης των μισθών των εργατών (τα συνδικάτα κάνουν λόγο για περιστολή 50%, ενώ η εργοδοσία επιμένει ότι δεν θα υπερβεί το 10%) ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης τόνισε ότι «πράγματι έγινε αναφορά στην Πολωνία», προσθέτοντας, όμως ότι «αν οι μισθοί κατέβουν στο επίπεδο της Πολωνίας, θα κλείσουν όλες οι βιομηχανίες της Ιταλίας».

Κατά πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει έως τώρα, επί του συνόλου των 6.500 εργαζομένων της στην Ιταλία, η διοίκηση της Electrolux θεωρεί ότι υπεράριθμοι είναι οι 600. Σε περίπτωση που το οκτάωρο μειωθεί σε εξάωρο —με ανάλογη μείωση των αποζημιώσεων—, οι υπεράριθμοι υπάλληλοι μειώνονται στους 250.