Γράφει ο Θέμης Δαγκλής 

Τον Ιούνιο, το μνημόνιο της Πορτογαλίας ολοκληρώνεται. Είναι το πρώτο. Μπορεί στην Ελλάδα να συζητάμε ακόμα για το πως θα μοιράσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα, οι Πορτογάλοι όμως είναι αποφασισμένοι να μην ξαναμπούν σε μνημόνιο, θα βγουν στις αγορές. Μάλιστα θέλουν να αποφύγουν οτιδήποτε μπορεί να περιορίσει τη δημοσιονομική τους κυριαρχία, ακόμα και μια προληπτική γραμμή πίστωσης από τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης, αν οι πορτογαλικές εκδόσεις δεν καλυφθούν. 

Οι συνθήκες ευνοούν τους Πορτογάλους: Η οικονομία τους έχει περάσει σε - ακόμα - ασθενική ανάπτυξη τα δυο τελευταία τρίμηνα, το κόστος δανεισμού υποχωρεί συνεχώς. Οι αποδόσεις των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει στο 5% από 6,1% στις αρχές του χρόνου, η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι θα τα καταφέρει μόνη της μέσα στο 2014. Οι Πορτογάλοι αξιωματούχοι θέλουν να αποφύγουν κάθε βοήθεια από την Ευρωζώνη και δεν σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν κανένα από τα εργαλεία που έχει δημιουργήσει τα χρόνια της κρίσης η ΕΕ, ούτε καν για να επιταχύνουν την ανάπτυξη. Στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους είναι απολύτως σαφείς: “Το πρόγραμμα ήταν σκληρό, το βγάλαμε όμως πέρα. Δεν θέλουμε καμιά βοήθεια, γιατί οποιαδήποτε βοήθεια δίδεται υπό όρους. Οι όροι όμως περιορίζουν την δημοσιονομική κυριαρχία. Αν δεν έχουμε την κυριαρχία στα δημοσιονομικά, δεν μπορούμε να μιλάμε σοβαρά για ένα πορτογαλικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης και ανάπτυξης. 

Παρά την ασθενική της ανάπτυξη, η Πορτογαλία αποτελεί ένα succes story των μνημονίων. Δεν είναι το μόνο. Η Ισπανία έδωσε μάχη για να αποφύγει τα μνημόνια, και τελικά κατάφερε να μην υπαχθεί ποτέ σε αυτά, παρά τα χρήματα που πήρε για τις τράπεζες. Και η Ισπανία είναι τώρα εκτός μνημονίων, και φέτος σημειώνει μια ασθενική ανάπτυξη της τάξης του 1% του ΑΕΠ. Στην αγορά ακινήτων, που είχε νεκρώσει τα τελευταία χρόνια, κάτι αρχίζει πάλι να κινείται. Οι Ισπανοί ξέρουν ότι είναι ακόμα πολύ ευάλωτοι σε αναταράξεις της παγκόσμιας Οικονομίας έχουν αρχίσει ωστόσο να ξεπερνούν την κρίση. Οι Ιρλανδοί που μας ακολούθησαν στα μνημόνια την έχουν ήδη πίσω τους. 

Οι εξελίξεις αυτές διαλύουν τη “Συμμαχία του Νότου”, στην οποία με τον ένα ή άλλο τρόπο επένδυσαν πολιτικά τα ελληνικά κόμματα μετά την κυπριακή κρίση, πριν ακόμα αυτή η Συμμαχία συγκροτηθεί. Καμιά από τις χώρες αυτές δεν έχει συμφέρον ή κίνητρο να αντιταχθεί στην κυρίαρχη ευρωπαϊκή πολιτική. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει. Άπαξ και βγήκαν ή βγαίνουν από τα μνημόνια θα τα υπερασπιστούν ακόμα πιο σθεναρά για να δικαιολογήσουν την ένταξη τους σε αυτά Αντίθετα η Ελλάδα, που παρά το πρωτογενές πλεόνασμα δεν φαίνεται να τα καταφέρνει, απομονώνεται, περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή στη διάρκεια της κρίσης. Το 2010, το 2011, ακόμα και το 2012 υπήρχε αλληλεγγύση από τις προβληματικές χώρες, ακόμα και από υπολογισμό, φαινόταν άλλωστε εύκολο να βρεθούν στη θέση της Ελλάδας και άλλες χώρες. Αυτό τελείωσε και θα έχει συνέπειες γιατί και η αλληλεγγύη τελείωσε. Απέναντι σε όλα όσα συζητάμε στην Ελλάδα, από το κούρεμα ως τις καλύτερες διευθετήσεις, οι χώρες αυτές άλλωστε είναι αρνητικές.