Ρεπορτάζ: Σταυριανή Καραμανίδη

Έξτρα βαθμό δυσκολίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων βάζει το υπουργείο Οικονομικών, που θέλει στο εξής τα ακίνητα των γονικών παροχών ή δωρεών, να υποθηκεύεται υπέρ του ελληνικού δημοσίου, στις περιπτώσεις που ο δωρητής έχει οφειλές προς το Δημόσιο.

Το νέο «φρένο» στις μεταβιβάσεις, εντείνει το μπλακ άουτ της αγοράς, καθώς οι συμβολαιογράφοι της χώρας αρνούνται από την περασμένη βδομάδα να συντάξουν συμβόλαια, εξαιτίας της αλλαγής στον φόρο υπεραξίας.

Αντισυνταγματικές οι γονικές παροχές… υπέρ Δημοσίου

Κατά τους συμβολαιογράφους, η απαίτηση του υπουργείου να υποθηκεύεται το ακίνητο, ακόμη και αν ο οφειλέτης έχει ρυθμίσει τις οφειλές του και τις εξυπηρετεί κανονικά, είναι όχι μόνο παράλογο μέτρο, αλλά και αντισυνταγματικό.

«Είμαστε αντίθετοι στο νέο μέτρο που επιβάλλουν και θέλουν να δεσμεύουν με υποθήκες τις περιουσίες των πολιτών», σχολιάζει χαρακτηριστικά στο newpost,  η πρόεδρος των συμβολαιογράφων Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Χρουσαλά-Μπιλίση, υποστηρίζοντας ότι «είναι αντισυνταγματικό και προσκρούει στην ελευθερία των πολιτών».

Σημειώνεται ότι μόνο μετά τη διαδικασία της υποθήκης, ο μεταβιβάζων θα λαμβάνει φορολογική ενημερότητα και θα μπορεί να μεταβιβάσει το ακίνητο με γονική παροχή ή μέσω δωρεάς.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών πάντως, υποστηρίζουν ότι αυτό γίνεται για να διασφαλισθούν τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου έναντι μελλοντικού κινδύνου απώλειας των οφειλομένων.

30.000 ευρώ η τιμή πώλησης – 20.000 ο φόρος υπεραξίας

Στο μέτωπο του φόρου υπεραξίας, που από το 2014 αφορά όλες τις μεταβιβάζεις, ανεξάρτητα από το πότε ο πωλητής απέκτησε το ακίνητο που πουλά, οι συμβολαιογράφοι τελούν εν αναμονή και ταυτόχρονα αποχή.

«Συνεχίζουμε να απέχουμε, γιατί υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα», λέει η κα Χρουσαλά, εξηγώντας ότι «είναι αδύνατον με τα στοιχεία που έχουμε να υπολογίσουμε το φόρο υπεραξίας. Κι ενώ το υπουργείο υποσχέθηκε να ορίσει ενιαίο τρόπο για τον υπολογισμό του, ακόμη περιμένουμε τη σχετική διάταξη».

Όπως επισημαίνεται από τον κλάδο, ο ισχύων τρόπος υπολογισμού του φόρου υπεραξίας, «είναι ληστρικός για τους πολίτες».

Ενδεικτικά, σε περίπτωση αγροτεμαχίου που αποκτήθηκε πριν από αρκετά χρόνια, ο πωλητής θα λάμβανε 30.000 ευρώ από τον αγοραστή, αλλά θα αναγκαζόταν να καταβάλει φόρο υπεραξίας σχεδόν 20.000 ευρώ!

«Γιατί να το πουλήσει ο άλλος; Και οι λίγες μεταβιβάσεις που γίνονται, θα εκμηδενιστούν και στο τέλος τα ακίνητα θα περιέλθουν σε ξένους για ένα κομμάτι ψωμί», σχολιάζει η κα Χρουσαλά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι –βάσει των στοιχείων των κατά τόπους συλλόγων συμβολαιογράφων- οι μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κλπ.) έχουν μειωθεί κατά 90% σε σχέση με μια 5ετία πριν.