Τα υψηλά φορολογικά βάρη όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν τη διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά ταυτόχρονα αδυνατούν να προωθήσουν τις όποιες θετικές μεταρρυθμίσεις, όπως σημειώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, με αφορμή την έκθεση της Βουλής για την οικονομία. 

«...Η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης έχει γίνει ο εφιάλτης όλων των φορολογουμένων, αφού βλέπουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ούτε με τις προβλεπόμενες δόσεις εμπρόθεσμων οφειλών, ούτε με τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η ανησυχία του οικονομικού επιτελείου θα πρέπει να στραφεί στον ορατό κίνδυνο της αρνητικής εξέλιξης των μέτρων που θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση της οικονομίας και στον "αποπληθωρισμό", ακόμα και των οικονομικά υγιών μικρομεσαίων επιχειρήσεων» δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

«Το πρόγραμμα πληρωμών που κατάρτισε το Υπουργείο για την εξόφληση 5 εκκαθαριστικών μέχρι τέλος Ιανουαρίου, σε συνδυασμό με τα πρόστιμα εξόντωσης, δυστυχώς για άλλη μια φορά πανικοβάλλουν τους πάντες, παγώνουν την εκπτωτική κίνηση, αναστατώνουν την αγορά και δημιουργούν κοινωνικές αναταράξεις με πολλούς δυσαρεστημένους συμπολίτες μας που βιώνουν ένα φορολογικό Γολγοθά χωρίς τέλος. Είναι κρίμα η υπαρκτή βελτίωση των οικονομικών δεικτών και η σταδιακή πρόοδος που σημειώνεται στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας - με ιδιαίτερα βαρύ αντίτιμο για τη συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών - να μην συνοδεύεται από τη μεταφορά μέρους του επιτευχθέντος πλεονάσματος στην πραγματική οικονομία. Αυτή η αντίφαση πρέπει να αρθεί για να μην υπονομεύονται οι άοκνες προσπάθειες της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προσωπικά». 

Η ΕΣΕΕ πιστεύει ότι η παρέμβαση του πρωθυπουργού για την αναστολή εφαρμογής των παράλογων φορο-προστίμων εξόντωσης και όχι συμμόρφωσης, είναι άμεσα και απόλυτα απαραίτητη.