Επιμέλεια: Αναστασία Γαλάνη

Με ένα άρθρο «καταπέλτη» για τον ρόλο της τρόικας στην... υποτιθέμενη διάσωση των χωρών, όπως αναφέρεται, το περιοδικό Economist επιτίθεται στην τρόικα με αιχμηρά σχόλια και επισημαίνει την «ανάλγητη τακτική που ακολουθεί κυρίως στην Ελλάδα».

Μάλιστα στην αρχή του κειμένου το δημοσίευμα παρομοιάζει το επιτελείο της τρόικας με τον Κέρβερο που φυλακίζει την Ελλάδα σε έναν οικονομικό Άδη.

«Στην ελληνική μυθολογία ο Κέρβερος ήταν ο σκύλος με τα τρία κεφάλια, φύλακας στις πύλες του Άδη. Στη σύγχρονη ελληνική πολιτική σκηνή, η τρόικα είναι το τέρας με τα τρία κεφάλια που παγιδεύει τη χώρα σε έναν... οικονομικό Κάτω Κόσμο. Στο υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα, ακόμη και οι καθαρίστριες φωνάζουν δολοφόνους τα μέλη της τρόικας. Στη Λισαβόνα οι συγκεντρωμένοι σε διαμαρτυρία σηκώνουν πανό που γράφει Fuck the Troika» αρχίζει το δημοσίευμα. 

Ως θεματοφύλακας των πιστωτών, η τρόικα δεν επρόκειτο ποτέ να αγαπηθεί. Το τρίο ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ, από τότε ανέλαβε την.... διάσωση της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και πιο πρόσφατα της Κύπρου. Όλο και περισσότερο, ο ρόλος της τρόικας είναι υπό αμφισβήτηση. Είναι το τέρας που ξεσκίζει τη σάρκα των χωρών που υποτίθεται ότι σώζει. Και ποιος τελικά ελέγχει αυτό το τέρας» σχολιάζει ο αρθρογράφος σε αιχμηρό τόνο.

Την ίδια ώρα ο αρθρογράφος του Economist αφήνει αιχμές για το μέλλον της τρόικας και σημειώνει ότι ο ρόλος της έχει αρχίσει να ξεφτίζει.

« Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αρχίσει μια έρευνα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της τρόικας. Οι ευρωβουλευτές έχουν επισκεφτεί τις χρεοκοπημένες χώρες και η τρόικα έχει κληθεί να δώσει αναφορά για το... ψήσιμο στη σχάρα. Οι σοσιαλιστές κατηγορούν την τρόικα για ανικανότητα και για παραβίαση των κοινωνικών δικαιωμάτων στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι συντηρητικοί λένε ότι η τρόικα ήταν ένα απαραίτητο μέσο που έχει αποδείξει την αξία της, αλλά θα πρέπει να αντικατασταθεί εν καιρώ. Και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι η λειτουργία της τρόικας στηρίζεται σε μια αμφίβολη νομική βάση και είναι ανησυχητικά ασύδοτη.

Η τρόικα συνεχίζει να επικρίνει την Ελλάδα, όταν το 27% του πληθυσμού είναι άνεργοι. Αν και η Ελλάδα έχει, παραδόξως, πετύχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα (δηλαδή πριν από τις πληρωμές τόκων) είναι και πάλι σε σύγκρουση με τους πιστωτές της, οι οποίοι συγκρατούν την επόμενη δόση των δανείων. Η χρονική συγκυρία είναι δύσκολη. Η Ελλάδα κατέχει προεδρία της ΕΕ και η αποδυναμωμένη κυβέρνηση κινδυνεύει να ταπεινωθεί στις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου από αντιμνημονιακούς υποψήφιους. Ο Αντώνης Σαμαράς ισχυρίζεται ότι το πρόβλημα προκαλείται από μια πάλη μεταξύ του ΔΝΤ και της επιτροπής της τρόικας στην Ελλάδα και κινδυνεύει να ποδοπατηθεί από «δύο ελέφαντες».

Πράγματι , οι επικεφαλής της τρόικας συχνά διαφωνούν. Το ΔΝΤ έχει γίνει πιο σκληρό στην αναγνώριση της βιωσιμότητας του τεράστιου χρέους στην Ελλάδα. Τώρα το ΔΝΤ γίνεται ακόμη πιο ενοχλητικό.

Ο κ. Σαμαράς πιστεύει ότι το ΔΝΤ παίρνει την απαισιόδοξη άποψη των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας για να αναγκάσει σε βοήθεια την Γερμανία . Για το ΔΝΤ ωστόσο το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι ο μακρύς κατάλογος των ανεκπλήρωτων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Εάν οι Ευρωπαίοι θέλουν πραγματικά να μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ μακριά από την εξουσία, η καλύτερη απάντηση θα είναι γρήγορα να σβηστεί ένα μεγάλο μέρος του χρέους.

Οι τρεις επικεφαλής της τρόικας έχουν εργαστεί λιγότερο φιλικά προς την Ελλάδα, αλλά η μεταρρύθμιση έχει όντως καθυστερήσει. Παρόλα αυτά, σε κάποιο βαθμό, η τρόικα έχει ήδη αρχίσει να ξεφτίζει. Η Ιρλανδία και η Ισπανία έχουν λήξει τα προγράμματα διάσωσης τους και επέστρεψαν στις αγορές. Η Πορτογαλία μπορεί να κάνει το ίδιο φέτος την άνοιξη. Αυτό αφήνει έκθετη την Ελλάδα αλλά και την τρόικα».