Επιμέλεια: Ντία Μούλου

Για σημαντική αλλαγή στο οικονομικό κλίμα, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί τους επόμενους μήνες, κάνει λόγο το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για τον δείκτη κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο.

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών, οι λιανικές πωλήσεις τον Νοέμβριο του 2013 κατέγραψαν άνοδο σε ετήσια βάση, ύστερα από 44 μήνες συνεχούς μείωσης.

Η αύξηση του κύκλου εργασιών στο λιανεμπόριο, αποτελεί σαφώς ένα στοιχείο που καταδεικνύει ότι η οικονομία σταθεροποιείται, αφού για πρώτη φορά έπειτα από τον Μάρτιο του 2010 οι λιανικές πωλήσεις εμφάνισαν θετικό πρόσημο. Βεβαίως είναι νωρίς να αναφερθούμε σε ανάπτυξη, ωστόσο σε συνδυασμό με άλλους οικονομικούς δείκτες, φαίνεται πως το κλίμα αρχίζει να αναστρέφεται. 

Αυτό δήλωσε άλλωστε και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, στο Reuters. «Βλέπω μια σταθεροποίηση, όχι ανάκαμψη. Αλλά και η σταθεροποίηση μας ικανοποιεί», είπε χαρακτηριστικά. 

Η αύξηση αυτή πάντως εν μέρει μπορεί να αποδοθεί στις συντονισμένες δράσεις για τόνωση της αγοράς, στις ενδιάμεσες εκπτώσεις των καταστημάτων και τις μειώσεις των τιμών, αλλά και στο μέτρο των ανοιχτών καταστημάτων την Κυριακή.

Σημαντική αύξηση του λιανεμπορίου

Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του, ο δείκτης όγκου λιανικών πωλήσεων τον Νοέμβριο του 2013 αυξήθηκε κατά 2,9% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2012, και επιπλέον, τους τρεις μήνες που προηγήθηκαν, παρατηρήθηκε μία συστηματική αποκλιμάκωση του ρυθμού πτώσης του γενικού δείκτη.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η βελτίωση του γενικού δείκτη προήλθε από την αύξηση των περισσότερων επιμέρους δεικτών που τον συνθέτουν, και κυρίως των κατηγοριών «ένδυση-υπόδηση» (30%) και «έπιπλα- ηλεκτρικά είδη- οικιακός εξοπλισμός» (19,2%).

Υπενθυμίζεται ότι, βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, ο Δείκτης Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο, με τα καύσιμα, αυξήθηκε κατά 2,9% τον Νοέμβριο του 2013, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012, έναντι μείωσης 16,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011.

Χωρίς τα καύσιμα, σημείωσε αύξηση 3,0%, έναντι μείωσης 16,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011.

Εν τω μεταξύ, ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών, με τα καύσιμα, σημείωσε μηδενική μεταβολή 0,0% τον Νοέμβριο του 2013, σε σύγκριση με το δείκτη του Νοεμβρίου 2012, έναντι μείωσης 16,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011.

Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών, χωρίς τα καύσιμα, υποχώρησε κατά 0,1%, έναντι μείωσης 16,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011.