Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

«Κλείστε τις εκκρεμότητες στις διαπραγματεύσεις και θα έρθουμε». Αυτό είναι το μήνυμα των τροϊκανών προς την ελληνική κυβέρνηση, οι οποίοι για μία ακόμη φορά δείχνουν το σκληρό τους πρόσωπο.

Αν και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε προχθές το βράδυ πως οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έρθουν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες, τελικά οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν για ακόμη μία φορά να είναι ανοικτή η ημερομηνία επιστροφής τους.

Κύριο πρόβλημα παραμένει το δημοσιονομικό κενό του 2014-2015 και τα προτεινόμενα μέτρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα δεν έμεινε ευχαριστημένη με τις προτάσεις της Αθήνας για τον ΦΠΑ στην εστίαση και τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων αφού εκτιμά ότι η υστέρηση των εσόδων είναι υψηλότερη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου.

Οι τροίκανοί και πάλι πιέζουν την Αθήνα για τη λήψη νέων μέτρων και φαίνονται αποφασισμένοι να φτάσουν το μαχαίρι στο κόκκαλο.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι και το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal σύμφωνα με το οποίο τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), μαζί με τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας συσκέφθηκαν για το μέλλον του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας την ώρα που ο Γιάννης Στουρνάρας παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου εντός του ίδιου κτιρίου!

Οι παρευρισκόμενοι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, συζήτησαν το πώς θα ασκηθεί πίεση στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων αλλά και για το πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 ύψους 5-6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πάντως, Αθήνα και τρόικα έχουν ως στόχο να είναι έτοιμοι μέχρι το Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου, για να συζητηθούν οι τελικές προτάσεις και αν όλα πάνε καλά να εγκριθεί η επόμενη δόση εντός του Μαρτίου.