Το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί και νέα οικονομική βοήθεια εξέφρασε ο γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του προς την οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche. Την ίδια ώρα η γερμανική εφημερίδα Bild παρουσιάζει τους Έλληνες πλουσιότερους από τους Γερμανούς και τους καλεί να πληρώσουν μόνοι τους για την κρίση τους! 

Αναλυτικότερα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, υποστήριξε ότι «μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, το οποίο -όπως σημειώνει- εξελίσσεται με αρκετή επιτυχία, μπορεί να υπάρξει ακόμα περαιτέρω χρηματοδοτική ανάγκη». Σύμφωνα με τον Σόιμπλε «το εάν, το πότε και το πώς, θα το γνωρίζουμε στα μέσα του 2014». Επίσης η βοήθεια θα εξαρτηθεί και από το κατά πόσο η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Οπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σύμφωνα με τον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό «η όποια περαιτέρω βοήθεια θα ήταν πολύ μικρότερη σε σχέση με την δανειακή βοήθεια που έχει χορηγηθεί μέχρι τώρα».

Ο γερμανός υπουργός διακρίνει θετικά μηνύματα από την Ελλάδα, αναφερόμενος σε δηλώσεις του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου, σύμφωνα με τον οποίο δεν θα απαιτηθεί ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας, αλλά η Αθήνα θα τα καταφέρει και χωρίς αυτό. Η εν λόγω αναφορά στην Ελλάδα του κ. Σόιμπλε έγινε με αφορμή ερώτηση για την χρηματοδότηση της πρόωρης συνταξιοδότησης μιας κατηγορίας εργαζομένων στη Γερμανία.

Σε άλλο σημείο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε ότι ο ελληνικός λαός είναι αναγκασμένος να αποδεχθεί μεγάλους περιορισμούς, υπενθυμίζοντας όμως παράλληλα ότι πέρυσι η Ελλάδα πέτυχε την καλύτερη τουριστική χρονιά εδώ και χρόνια.

«Bild: Οι Γερμανοί πληρώνουμε για τους Έλληνες»

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την Deutsche Welle η ελληνική κρίση είναι αντικείμενο εκτενούς πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ της εφημερίδας Bild που με το γνωστό ύφος της αναφέρεται στην πρόσφατη πρόταση της Bundesbank για επιβολή εισφοράς περιουσίας για τους εύπορους πολίτες των χωρών της κρίσης. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας, «Οι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν μόνοι για την κρίση τους».

Και στη συνέχεια η εφημερίδα παρατηρεί ότι «εδώ και χρόνια πρέπει εμείς οι Γερμανοί να πληρώνουμε για τους χρεοκοπημένους Έλληνες»…και αυτό επειδή «προφανώς οι Έλληνες δεν μπορούν να βοηθήσουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους». Σύμφωνα όμως με το ρεπορτάζ «η αλήθεια φαίνεται να είναι διαφορετική… καθώς στην πραγματικότητα οι Έλληνες έχουν πολύ περισσότερα χρήματα από εμάς».

Η Bild επικαλείται μελέτη της ΕΚΤ, η οποία καταδεικνύει ότι η περιουσία ενός γερμανικού νοικοκυριού ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 51.400 ευρώ, οι Έλληνες διαθέτουν 101.900 ευρώ. «Έχουν σχεδόν τα διπλάσια από εμάς», αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ.