Σχεδόν ανύπαρκτες είναι οι ροές των νεαρών επιχειρηματιών στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Ειδικά δε για το εμπόριο, το οποίο για δεκαετίες δεχόταν αλλεπάλληλα κύματα νέων απασχολουμένων, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, τόνισε ότι η προώθηση άμεσων παρεμβάσεων για να αντιστραφεί η σημερινή αρνητική πορεία, είναι βασική προτεραιότητα.

Ο κ. Κορκίδης, μιλώντας στο διευρυμένο συνέδριο της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και του Δήμου Πειραιά, σημείωσε ότι το Διαδίκτυο είναι ευκαιρία νέας επιχειρηματικότητας, αφού πλέον υπολογίζεται ότι πάνω από 5.000 νέες ελληνικές επιχειρήσεις το έχουν ως κύριο συστατικό του επιχειρηματικού τους μοντέλου.

«Ως προς τη νεανική απασχόληση», επεσήμανε ο κ Κορκίδης, «ένας στους 4 νέους, κάτω των 25 ετών, που εργάζονται στον μη αγροτικό τομέα απασχολείται στο εμπόριο, κάτι που σημαίνει ότι μπορούμε και διατηρούμε την ικανότητα προσέλκυσης νεανικού εργατικού δυναμικού».

Παραταύτα, συμπλήρωσε, το μερίδιο των νέων κάτω των 30 ετών στη συνολική απασχόληση του εμπορίου μειώνεται από 21,9% το 2008 σε 16,0% το 2013. Ουσιαστικά, κατά την περίοδο 2008-2013 η μέση μεταβολή της συνολικής νεανικής απασχόλησης (μέσος όρος της μείωσης) στο εμπόριο κυμάνθηκε σε ένα επίπεδο της τάξεως του 50%, ενώ η ετήσια μέση μεταβολή 2013/2012 της συνολικής απασχόλησης, κυμάνθηκε σε ένα επίπεδο της τάξεως του 17-18%. Την ίδια στιγμή η απώλειες θέσεων επιχειρηματιών εντοπίζονται σε ηλικίες κάτω των 40 και καταγράφονται σχεδόν ανύπαρκτες ροές νέων επιχειρηματιών στην ελληνική αγορά.

«Υπ' αυτήν την έννοια, για το κλάδο εμπορίου, η κατεύθυνση των οικείων πολιτικών θα πρέπει να είναι τριπλή: ανάσχεση της αρνητικής πορείας της απασχόλησης, παροχή κινήτρων για την ενεργοποίηση νέων επιχειρηματιών, αξιοποίηση του υπαρκτού δυναμισμού του κλάδου σε αυτές τις ηλικίες», όπως ανέφερε ο κ. Κορκίδης.

Τέλος σημείωσε, όσον αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ότι οι πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού διαμορφώνουν ένα πλαίσιο το οποίο μπορεί να λειτουργήσει σαν εφαλτήριο για τη βελτίωση της κατάστασης.