Φόβους ότι το πλήγμα που είχε υποστεί η αγορά ακινήτων το 2005, θα επαναληφθεί από την επιβολή του νέου φόρου υπεραξίας, εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) σε επείγουσα επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα, η ΠΟΜΙΔΑ, καταθέτει πρόταση για «αυτόματο υπολογισμό του φόρου υπεραξίας, χωρίς την ταλαιπωρία και τα αξεπέραστα προβλήματα που συνεπάγεται η διαδικασία που ισχύει τώρα και με διασφάλιση των εσόδων του Δημοσίου».

Όπως προειδοποιεί η Ομοσπονδία «ο φόρος αυτός, που αποτελεί ουσιαστικά αντιγραφή του νόμου Αλογοσκούφη το 2005, εξαιτίας του τρόπου που επιχειρείται να υπολογιστεί η τιμή κτήσης, θα καταρρεύσει, όπως και ο φόρος εκείνος, ο οποίος καταργήθηκε λίγους μήνες αργότερα, αφού προκάλεσε τεράστια ζημιά στην κτηματαγορά, την οικονομία και τα δημόσια έσοδα.

Για να μην επαναληφθεί το ίδιο και απονεκρωθεί ακόμη περισσότερο η κτηματαγορά, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει ο φόρος να υπολογίζεται όχι επί της διαφοράς, αλλά επί του τιμήματος της πώλησης με συντελεστή 3% (όσο και ο φόρος μεταβίβασης) για όσα ακίνητα αποκτήθηκαν από την 1.1.2007 και μετά, δηλαδή από την τελευταία αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και 5% για όσα ακίνητα αποκτήθηκαν οποτεδήποτε προγενέστερα».

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά, επίσης, να απαλλάσσονται από τον φόρο υπεραξίας τα ακίνητα που διακρατήθηκαν από τον ιδιοκτήτη τους για διάστημα μεγαλύτερο των 15 ετών, όπως ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.