Εγκλωβισμένοι σε έναν «λαβύρινθο» φαίνεται πως είναι εφοριακοί, λογιστές και φορολογούμενοι, αφού οι διατάξεις των τελευταίων φορολογικών νόμων, είναι εξαιρετικά μπερδεμένες με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα απίστευτο φορολογικό χάος.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» τα κείμενα των τελευταίων φορολογικών νομοσχεδίων συντάχθηκαν στα αγγλικά. Εξαιτίας της κακής μετάφρασης του κειμένου, εισήχθησαν στη νομοθεσία ορολογίες οι οποίες είναι άγνωστες ακόμα και στους εφοριακούς και τους λογιστές.

Παράλληλα αυξάνονται οι διατάξεις που έχουν ασάφειες, οι οποίες πρέπει απαραιτήτως να διευκρινιστούν από τις νομικές και φορολογικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, ενώ η έκδοσή τους δεν έχει τελειωμό. Μέσα σε ένα χρόνο εκδόθηκαν περισσότερες από 1.100 εγκύκλιοι για να ερμηνευθούν φορολογικοί νόμοι.

Τα ερωτήματα που υποβάλλονται καθημερινά στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου είναι δεκάδες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορούν και να απαντηθούν. Αποτέλεσμα της απίστευτης αυτής προχειρότητας είναι να συσσωρεύονται φορολογούμενοι στις εφορίες για εξηγήσεις και οι εφοριακοί, προσπαθώντας να τους εξυπηρετήσουν, να χάνουν χρόνο από το κύριο έργο τους, που πλέον είναι οι έλεγχοι.

Την ίδια ώρα «βαλτώνουν» χιλιάδες συναλλαγές, με τους εμπλεκόμενους να βρίσκονται σε κατάσταση άγχους και σύγχυσης. 

Όπως εξηγούν οι φοροτεχνικοί στην εφημερίδα, σήμερα είναι μπλοκαρισμένες όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων, οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο δεν γνωρίζουν πόσο φόρο υπεραξίας θα πληρώσουν για τις συναλλαγές τους, οι λογιστές σηκώνουν τα χέρια ψηλά με τα εξοντωτικά πρόστιμα, οι αγρότες δεν γνωρίζουν πώς θα φορολογηθούν, ενώ μισθωτοί και συνταξιούχοι αναμένουν την απόφαση του υπουργείου για το ποιες και πόσες αποδείξεις πρέπει να συγκεντρώσουν φέτος. 

Τα προβλήματα, όμως, δεν σταματούν εδώ. Τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και των ασφαλιστικών ταμείων δεν ξέρουν πώς να κάνουν την παρακράτηση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών. Τα μεν λογιστήρια των επιχειρήσεων δεν γνωρίζουν ακόμη αν στα «μπλοκάκια» θα γίνεται παρακράτηση φόρου 20% ή αν η παρακράτηση θα γίνεται όπως και στους μισθωτούς. Επίσης, για τους συνταξιούχους, που φέτος ο φόρος τόσο από τις κύριες όσο και από τις επικουρικές θα υπολογισθεί συνολικά, δεν έχει ακόμη εκδοθεί η σχετική απόφαση.

Σχετικά με το ζήτημα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, στελέχη του υπουργείου και εφοριακοί θεωρούν πως οι ουρές στις εφορίες θα επανέλθουν, υποστηρίζοντας ότι θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα ως προς τον υπολογισμό του στα αγροτεμάχια, αλλά και τον εντοπισμό των ιδιοκτητών ακινήτων.

Ο Φόρος υπεραξίας ακινήτων, οι αποδείξεις, το ΕΕΤΗΔΕ του 2012 καθώς και τα εξοντωτικά πρόστιμα αποτελούν τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους φορολογουμένους.