Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Άκρως αποκαλυπτικό ήταν το έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που αποκάλυψε το περιοδικό Spiegel, σχετικά με τις προθέσεις του Βερολίνου για τη διαχείριση του ελληνικού «προβλήματος», αφού αποτελούν ένα μίγμα σκληρών όρων, με «γαρνιτούρα» θεωρητικών διευκολύνσεων.

Το τρίτο πακέτο στήριξης που θα προτείνει ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε θα είναι κατά πολύ χαμηλότερο σε σχέση με τα προηγούμενα (10-20 δισ.) θα προέρχεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) -άρα δεν θα συνδράμει το ΔΝΤ- και θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα προαπαιτούμενα: Αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και κτηματολόγιο, σύμφωνα με το έγγραφο.

Μία μέρα νωρίτερα, σε συνέντευξή του προς την οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche, ο κ. Σόιμπλε είχε υπογραμμίσει ότι βοήθεια θα εξαρτηθεί και από το κατά πόσο η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, επισημαίνοντας ότι ο ελληνικός λαός είναι αναγκασμένος να αποδεχθεί μεγάλους περιορισμούς. Έστειλε ουσιαστικά το μήνυμα προς την Αθήνα ότι μόνο με αποτελέσματα θα καλυφθεί το κενό.

Από εκεί και πέρα, στο μυαλό του γερμανού ΥΠΟΙΚ είναι η παροχή «εκτεταμένων παραχωρήσεων» έτσι ώστε να μην «ξεφύγει» ο ελληνικός βηματισμός και να απειλήσει με ένα συνολικό «τρέκλισμα» της ευρωζώνης. Εκτός από το οικονομικό κομμάτι η Γερμανία προτίθεται να αναπτύξει διμερές πρόγραμμα για αναπτυξιακή συνεργασία αν και συνήθως, τέτοιους είδους εξαγγελίες μένουν στις υπογραφές.

Για το ζήτημα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, το έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ αφήνει μία «χαραμάδα» για κούρεμα μέσω του δημόσιου τομέα (OSI, δηλαδή διά των κρατών-μελών), αφού ίσως εδώ και πάρα πολύ καιρό δεν εκφράστηκε κατηγορηματική άρνηση από τη γερμανική πλευρά.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά την αποκάλυψη της Wall Street Journal, ότι την περασμένη Δευτέρα Σόιμπλε, Μοσκοβισί και αξιωματούχοι από Ε.Ε. και ΔΝΤ είχαν μυστική συνάντηση, την ώρα που παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Στη σύσκεψη συζητήθηκε η άσκηση πιέσεων στην ελληνική κυβέρνηση για να προχωρήσει στις αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις, καθώς και ο τρόπος κάλυψης του κενού. Σύμφωνα με πηγές κοντά στις συνομιλίες που επικαλέστηκε η WSJ, η σύσκεψη δεν κατέληξε σε κάποιο συμπέρασμα, όμως, η διαρροή του γερμανικού υπουργείου έδειξε τι σκέφτονται οι πιστωτές.

Το σίγουρο είναι ότι δεν τους αρκεί το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά θέλουν να δουν αποτελέσματα και στους άλλους τομείς.