Ρεπορτάζ: Σταυριανή Καραμανίδη

Ριζικά αλλάζει η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης προσανατολίζεται στην υιοθέτηση του «σκληρού» ιρλανδικού μοντέλου νοικοκυρέματος. Σύμφωνα με αυτό, τους επόμενους μήνες θα ενεργοποιηθεί ο «μεγάλος αδελφός», που θα ελέγχει αν ο δανειολήπτης αγοράζει… ακριβά παπούτσια και εν γένει αν καταναλώνει δυσανάλογα των δυνατοτήτων του και γι’ αυτό αδυνατεί να εξυπηρετήσει τα δάνειά του.

Πρόκειται για ένα «τροϊκανό σχέδιο», όπως τονίζει στο newpost ο οικονομολόγος Ανδρέας Καλλιγάς, με στόχο το άμεσο νοικοκύρεμα των δανείων, υπό τον φόβο ότι «τα “κόκκινα”, που κάθε μέρα κοκκινίζουν περισσότερο, θα καταλήξουν στο ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, δηλαδή στους ευρωπαίους».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «στην Ιρλανδία εφαρμόστηκε ακριβώς αυτός ο έλεγχος των δαπανών των δανειοληπτών και άρα ο έλεγχος του συνολικού τρόπου διαβίωσής τους, με την διαφορά ότι εκεί ήξεραν εκ των προτέρων το καταναλωτικό προφίλ κάθε πολίτη. Γιατί στην Ιρλανδία δεν αγοράζεις τίποτα με μετρητά. Αν πας με μετρητά σε κοιτάνε καχύποπτα. Αυτό σημαίνει ότι οι ιρλανδικές τράπεζες ήξεραν με κάθε λεπτομέρεια τι ξοδεύει κανείς σε ανάγκες ένδυσης υπόδησης, ψυχαγωγίας, περίθαλψης, κλπ. και συνυπολόγισαν τα στοιχεία χωρίς καν να το ανακοινώσουν και να γίνει θέμα».

Δύσκολη η εφαρμογή στην Ελλάδα

Στην χώρα μας η σκιαγράφηση του καταναλωτικού προφίλ των πολιτών, είναι εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, όπως θεωρούν οι ειδικοί, καθώς η πλειονότητα των συναλλαγών γίνεται με μετρητά.

«Εμείς ξοδεύουμε χωρίς να γνωρίζει η φορολογούσα Αρχή την πραγματική καταναλωτική μας δύναμη», επισημαίνει ο κ. Καλλιγάς, θεωρώντας ότι «η κατανάλωση είναι σημαντικός δείκτης και πολύ σωστά σχεδιάζουν να τον ελέγχουν. Δε μπορεί κάποιος να υποστηρίζει ότι δε μπορεί να δίνει ούτε ένα ευρώ στο δάνειο και ταυτόχρονα να δαπανά υπέρμετρα για καταναλωτικές ανάγκες».

Δικτατορική πρακτική ο έλεγχος της κατανάλωσης

Στον αντίποδα, ο οικονομολόγος Δημήτρης Τσαγκάρης, σχολιάζει στο newpost, ότι «ούτε στη Μόσχα δεν συνέβαιναν αυτά. Στις σοβαρές δυτικές κοινωνίες, έχουμε ορισμένο όριο φτώχειας. Δε μπορεί να ψάχνουμε τι παντελόνι και τι φουστάνι αγοράζει ο άλλος, ούτε να ορίζουμε ότι κάποιοι θα πίνουν ουίσκι και κάποιοι άλλοι ρετσίνα. Οι απαγορεύσεις πρέπει να είναι γενικευμένες και να ισχύουν για όλους. Να απαγορεύεται για παράδειγμα το κάπνισμα σε όλους και όχι να απαγορεύεται η ακριβή μάρκα σε λίγους. Αλλιώς μιλάμε για δικτατορικές πρακτικές, στην λογική αυτών που κάποτε παρατηρούνταν στο ανατολικό μπλοκ».

«Θα κουρέψουν δάνεια, αλλά λίγο…»

Παρότι στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης διευκρινίζουν ότι η μελέτη του σχεδίου βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, κανείς δε μπορεί να αρνηθεί ότι ο στόχος είναι να περιοριστεί η χρήση του νόμου Κατσέλη.

«Ό,τι άλλο και να προτείνει η κυβέρνηση, εμείς επιμένουμε και συμβουλεύουμε τον κόσμο να προσφεύγει στο νόμο Κατσέλη, γιατί είναι ο μόνος που προβλέπει “κούρεμα”. Όλα τα υπόλοιπα είναι ημίμετρα», λέει στο newpost ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δανειοληπτών, Βαγγέλης Κρητικός.

Κατά τους ειδικούς πάντως, η κατά περίπτωση διαγραφή μικρού μέρους των οφειλών, εκτός του νόμου Κατσέλη, είναι μονόδρομος.

«Θα κάνουν εξωδικαστικά “κουρέματα” δανείων, αλλά θα είναι μικρής τάξεως», εκτιμά ο οικονομολόγος κ. Καλλιγάς, επισημαίνοντας ότι «τα χρήματα που δεν καταλήγουν στην αγορά, αλλά πάνε στα δάνεια, πολλαπλασιάζουν την ύφεση, την ανεργία, όλα δηλαδή τα αρνητικά χαρακτηριστικά που έχει ήδη η οικονομία μας».