Ο ιταλικός αερομεταφορέας Alitalia και η αεροπορική εταιρία των ΗΑΕ Etihad βρίσκονται στην τελική φάση μιας «γόνιμης διαπραγμάτευσης», έκανε γνωστό ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γκαμπριέλε Ντελ Τόρκιο, μιλώντας στην δημόσια ραδιοφωνία Rai.

Διακηρυγμένος στόχος είναι η αγορά μέρους του πακέτου μετοχών της ιταλικής εταιρίας από την Εthad, μετά το ναυάγιο των σχετικών επαφών με τον όμιλο Air France-KLM.

«Στηρίζουμε την επίτευξη συμφωνίας και είμαι βέβαιος πως όσοι μπορούν να επηρεάσουν τις σχετικές εξελίξεις στην Ιταλία θα προσφέρουν και αυτοί την στήριξή τους», δήλωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Ενρίκο Λέτα από το Αμπού Ντάμπι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Σύμφωνα με τον Ντελ Τόρκιο «τα συνδικάτα, όλοι όσοι εργάζονται στην Aλιτάλια, θα δείξουν καλή θέληση, θα τηρήσουν μια εποικοδομητική στάση, διότι υπάρχουν ήδη ξεκάθαρα μηνύματα που οδηγούν προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση».

Όπως τονίζουν σχολιαστές, τα κύρια προβλήματα που πρέπει να λυθούν, είναι οι 1.900 εργαζόμενοι της ιταλικής εταιρίας που θεωρούνται «υπεράριθμοι», καθώς και η μείωση των δαπανών της κατά τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ευρώ.

Τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ υπό μορφή νέων δανείων αναμένεται να χορηγηθούν τις επόμενες ημέρες από τρεις μεγάλες ιταλικές τράπεζες, ως προσωρινή στήριξη των ταμείων της πολύπαθης εταιρίας.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Il Messangero, ο στόχος είναι να καταλήξει στα χέρια της εταιρείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων το 49% του πακέτου μετοχών της Alitalia.

Δεν λείπουν πάντως και οι αρνητικές αντιδράσεις: Η γερμανική αεροπορική εταιρία Lufthansa ζήτησε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει, διότι «η συμμαχία της Alitalia με την εταιρία Etihad, στην πραγματικότητα, κρύβει αθέμιτες κρατικές επιχορηγήσεις».

«Είναι τακτικές που απορρίπτουμε τόσο όταν εφαρμόζονται από ευρωπαϊκά κράτη, όσο και όταν προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει η γερμανική εταιρία.

TAGS