Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, να τηρήσουν τις υποχρεώσεις, που απορρέουν από τη συμμετοχή τους σε αυτήν και αφορούν και στην εμπλοκή τους στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom.

Τα παραπάνω δήλωσε ο ειδικός εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Πίτερ Σόρενσεν, ενώ η πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (μίας εκ των δύο πολιτικών οντοτήτων της χώρας), Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς δήλωσε, από την πλευρά της, ότι οι αρχές της σερβοβοσνιακής οντότητας δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν το ρωσικό σχέδιο για τον αγωγό.

«Είναι σημαντικό για τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ενεργειακή Κοινότητα. Είμαι πεπεισμένος ότι κάθε απόφαση που θα ληφθεί από τη χώρα θα είναι σύμφωνη με τις εν λόγω υποχρεώσεις», δήλωσε ο κ. Σόρενσεν από την Μπάνια Λούκα, όπου είχε συνομιλίες με την κ. Τσβιγιάνοβιτς.

Ένα τμήμα του αγωγού South Stream σχεδιάζεται να διέλθει από το έδαφος της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, προερχόμενο από τη Σερβία. Οι σερβοβοσνιακές αρχές επιμένουν στην σκοπιμότητα του έργου, επισημαίνοντας ότι η υλοποίησή του είναι στρατηγικής σημασίας για την οντότητα, ιδίως για το βόρειο τμήμα της, που σήμερα δεν έχει καμία προμήθεια φυσικού αερίου.

Ωστόσο, οι αρχές της κροατομουσουλμανικής οντότητας, της Ομοσπονδίας Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις ως προς το σχέδιο, λέγοντας ότι θα είχε μεγαλύτερη σημασία και θα ήταν πιο λογική η διασύνδεση του βόρειου τμήματος της χώρας με έναν αγωγό φυσικού αερίου, που θα διατρέχει το έδαφος της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, από τη Ζένιτσα στο Μποσάνσκι Μπροντ και θα συνδεθεί με την Κροατία και το κροατικό σύστημα μεταφοράς αερίου, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο την εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο.