Νέα μείωση του βασικού επιτοκίου στη Ρουμανία

Νέα μείωση του βασικού επιτοκίου στη Ρουμανία

Το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας (BNR) αποφάσισε την Τρίτη να μειώσει το βασικό επιτόκιο νομισματικής πολιτικής στο 3,5% από 3,75%, αρχής γενομένης από αύριο, Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η BNR, στη σημερινή του συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε, επίσης, να διατηρήσει αμετάβλητα τα υφιστάμενα επίπεδα των συντελεστών τήρησης υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων- εκφρασμένων στο εθνικό νόμισμα λέι και σε ξένο νόμισμα- με σκοπό την ορθή διαχείριση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος.

Το Δ.Σ. της BNR, εξάλλου, εξέτασε και ενέκρινε την τριμηνιαία έκθεση για τον πληθωρισμό, η οποία θα παρουσιαστεί σε συνέντευξη Τύπου στις 6 Φεβρουαρίου 2014.

Από το περασμένο καλοκαίρι, η Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας είχε προβεί άλλες πέντε φορές στη μείωση του βασικού επιτοκίου.

Συγκεκριμένα, στις αρχές Ιουλίου του 2013 μείωσε το βασικό επιτόκιο από το 5,25% στο 5% και τον Αύγουστο στο 4,5%. Δύο ακόμη μειώσεις -0,25% η καθεμία- αποφασίστηκαν τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο. Φέτος, στις 8 Ιανουαρίου η BNR μείωσε περαιτέρω το επιτόκιο στο 3,75%, για να το διαμορφώσει, με τη σημερινή της απόφαση, στο 3,5%.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο