Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει σήμερα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου. Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3512 δολ. από το επίπεδο των 1,3517 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3519 δολάρια.

Πιέσεις δέχθηκε το ευρώ μετά τη δημοσιοποίηση της πληροφορίας σύμφωνα με την οποία ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να θέσει τέλος στην πολιτική απόσυρσης της πλεονάζουσας ρευστότητας που δημιουργείται από τις αγορές ομολόγων (sterilization of bond purchases). Στην περίπτωση που επαληθευτεί η είδηση αυτή στο διατραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης θα διοχετευτούν περίπου 180 δισ. ευρω. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του Bloomberg ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης θέτει ως όρο για να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση, τη στήριξη της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank). Υπενθυμίζεται ότι ο προκάτοχος του Ντράγκι, J. Cl. Trichet είχε δεχθεί έντονη κριτική το 2010 από τον επικεφαλής της Bundesbank Axel Weber, όταν είχε εξαγγείλει την πολιτική παρεμβάσεων στην αγορά ομολόγων.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων παρατηρείται σήμερα αξιοσημείωτη αποκλιμάκωση των αποδόσεων και έντονη συναλλακτική δραστηριότητα.

Πιο συγκεκριμένα, στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος το σύνολο των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 33 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 22 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς και τα 11 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 8,46% από 88,62% που έκλεισε χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,64% να υποχωρήσει περαιτέρω στο 6,82% από 6,98% που έκλεισε χθες.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι το επιτόκιο στο χρόνο διαμορφώθηκε στο 0,548% από 0,549% χθες στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,469% από 0,472%, το εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 0,387% στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,288% από 0,29%, ενώ στο μήνα το επιτόκιο υποχώρησε στο 0,22% από 0,225% που έκλεισε χθες.

TAGS