Μπορεί να διέλαθε της προσοχής πολλών αλλά, πριν από μία εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προδιέγραψε αλλαγές στο φορολογικό και δη στις διατάξεις που έχουν προκαλέσει την οργή φορολογουμένων, ιδιοκτητών ακινήτων και αγροτών αλλά και τις ενστάσεις σημαντικής μερίδας των βουλευτών της συμπολίτευσης. 

Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε, προχθές, και το ΠΑΣΟΚ ζητώντας συνάντηση για το θέμα με τους Γιάννη Στουρνάρα και Χάρη Θεοχάρη. 

Ωστόσο, όπως πληροφορείται το Newpost, ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου έχει προχωρήσει καθώς ο Πρωθυπουργός δεν έμεινε μόνον στις δημόσιες δηλώσεις αλλά φρόντισε ώστε να σταλεί «αρμοδίως» το μήνυμα για ουσιαστικές βελτιώσεις στο φορολογικό. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές θα αφορούν τρεις άξονες:

-       Ως προς τα αγροτικά εισοδήματα, εξετάζεται η εξαίρεση από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων – στοιχείων και αγροτών που υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα, όπως προβλέπεται σήμερα. Το όριο θα αυξηθεί τόσο ως προς το εισόδημα όσο και ως προς το ύψος των ενισχύσεων. Παράλληλα, η υποχρέωση υποβολής καταστάσεων δεν θα γίνεται πλέον σε μηνιαία βάση αλλά σε τριμηνιαία ή ακόμη μεγαλύτερη περίοδο.
-       Ως προς το φόρο υπεραξίας για την πώληση ακινήτων, εξετάζονται ήδη εναλλακτικά σενάρια, σε συνδυασμό και με τις προβλέψεις για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα. Στόχος είναι να καταστούν πιο δίκαιες οι όποιες επιβαρύνσεις αλλά και να ληφθούν υπόψιν οι ελληνικές ιδιαιτερότητες, όπως τα ζητήματα της αντιπαροχής.
-       Τέλος, ως προς τα πρόστιμα για το ΦΠΑ ή για τη μη έκδοση αποδείξεων, που χαρακτηρίστηκαν από αρκετούς ως εξοντωτικά, ο κ. Σαμαράς έχει δώσει εντολή προκειμένου να μειωθούν όπου είναι απαραίτητο ή εναλλακτικά να προβλεφθεί ένα ανώτατο πλαφόν που, ανάλογα με την κατηγορία της επιχείρησης, δεν θα την οδηγεί σε λουκέτο. 

Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει στις αλλαγές που απαιτούνται προκειμένου αφενός να σταλεί μήνυμα αυστηρότητας, αφετέρου όμως να μην μπει στο γύψο μία ήδη ημιθανής αγορά. Για την προώθηση των σχετικών αλλαγών έχει υπάρξει συνεννόηση και με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο ενώ ο κ. Σαμαράς έχει ζητήσει να ενημερωθεί προσωπικά για όλα τα εναλλακτικά σενάρια.

Παράλληλα, η προώθηση των βελτιώσεων στο φορολογικό αναμένεται να περιορίσει, σε κάποιο βαθμό, και την πίεση που δέχεται το οικονομικό επιτελείο, όχι μόνον ο κ. Στουρνάρας αλλά και οι Γ. Μαυραγάνης, Χ. Θεοχάρης και Νικ. Καραβίτης, οι οποίοι αποτελούν… αγαπημένο στόχο για πολλούς εκ των βουλευτών της συμπολίτευσης αλλά και αρκετούς εκ των υπουργών.