current views are: 1

6 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσίευση23:03

Ρεκόρ λουκέτων στην Ισπανία το 2013

Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που κήρυξαν πτώχευση στην Ισπανία αυξήθηκαν κατά 6,5% το 2013, φθάνοντας έναν αριθμό χωρίς ιστορικό προηγούμενο (9.660), ανακοίνωσε σήμερα το ισπανικό εθνικό στατιστικό ινστιτούτο (INE), με τον τομέα των κατασκευών να είναι αυτός που επλήγη περισσότερο.

Δημοσίευση 23:03’
αρθρο-newpost

Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που κήρυξαν πτώχευση στην Ισπανία αυξήθηκαν κατά 6,5% το 2013, φθάνοντας έναν αριθμό χωρίς ιστορικό προηγούμενο (9.660), ανακοίνωσε σήμερα το ισπανικό εθνικό στατιστικό ινστιτούτο (INE), με τον τομέα των κατασκευών να είναι αυτός που επλήγη περισσότερο.

Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που κήρυξαν πτώχευση στην Ισπανία αυξήθηκαν κατά 6,5% το 2013, φθάνοντας έναν αριθμό χωρίς ιστορικό προηγούμενο (9.660), ανακοίνωσε την Πέμπτη το ισπανικό εθνικό στατιστικό ινστιτούτο (INE), με τον τομέα των κατασκευών να είναι αυτός που επλήγη περισσότερο.

Αν και η αύξηση των πτωχεύσεων είναι αισθητά περιορισμένη σε σύγκριση με το 2011 (+15,1%) και το 2012 (+32,2%), ο αριθμός αυτός δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνους που καταγράφονταν την εποχή πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Το 2007 για παράδειγμα είχαν καταγραφεί 1.147 πτωχεύσεις.

Το 2013 αυτές που επλήγησαν ήταν κατά κύριο λόγο οι επιχειρήσεις, με μια αύξηση των αιτήσεων υπαγωγής τους στον πτωχευτικό κώδικα κατά 10,4%, στις 8.934, ενώ η κατάσταση εμφανίστηκε να βελτιώνεται σημαντικά όσον αφορά τα νοικοκυριά, με μείωση των πτωχεύσεων κατά 25,6%, στις 726.

Καθώς η οικονομία της χώρας σείστηκε όταν έσκασε η φούσκα των ακινήτων το 2008, κάθε άλλο παρά έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι επιχειρήσεις του τομέα των κατασκευών ήταν οι περισσότερες από αυτές που κήρυξαν πτώχευση (26,6% του συνόλου). Ακολούθησαν οι εμπορικές επιχειρήσεις (18,5%) και αυτές του βιομηχανικού και του ενεργειακού κλάδου (17,3%).

Πολλές εμβληματικές —για τους Ισπανούς— επιχειρήσεις υπήχθησαν στον πτωχευτικό κώδικα το 2013. Τον Φεβρουάριο ένα μεγάλο όνομα του τομέα των ακινήτων, η Reyal Urbis, κήρυξε πτώχευση καθώς τα χρέη της έφθασαν τα 3,6 δισεκ. ευρώ. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώχευση στην οικονομική ιστορία της χώρας. Η Pescanova, μια εταιρεία τα κατεψυγμένα αλιεύματα της οποίας βρίσκονταν στα ψυγεία σε όλα τα σούπερ-μάρκετ της χώρας, κήρυξε στάση πληρωμών τον Απρίλιο. Ενώ την 13η Νοεμβρίου η αυτοκρατορία των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών Fagor έπραξε το ίδιο, θέτοντας υπό απειλή 2.000 θέσεις εργασίας στην Ισπανία.

Ένα στοιχείο που αποθαρρύνει πολλούς είναι πως, παρά το ότι θεωρητικά η κήρυξη πτώχευσης μπορεί να βοηθήσει μια επιχείρηση να ανατάξει τα οικονομική της και να επανέλθει σε λειτουργία, στην Ισπανία —σύμφωνα με δεδομένα της εταιρείας συμβούλων Axesor— στο 94% των περιπτώσεων οδηγεί σε εκκαθάριση.

Η Ισπανία, η τέταρτη οικονομία της ευρωζώνης, βγήκε από μια διετή ύφεση το τρίτο τρίμηνο του 2013 κι αναπτύχθηκε με 0,3% το τέταρτο. Αλλά συνολικά την περασμένη χρονιά η ισπανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,2%, ενώ το ποσοστό ανεργίας στη χώρα παρέμεινε σε ένα επίπεδο κοντά στο ιστορικό της υψηλό (26,03%), κι αυτό υποσκάπτει τόσο την κατανάλωση των νοικοκυριών όσο και την κατάσταση των επιχειρήσεων, οι οποίες επιπλέον βρίσκονται αντιμέτωπες με την απροθυμία των τραπεζών να τους χορηγήσουν δάνεια.

Σύμφωνα με το σύνδεσμο των μικρών επιχειρηματιών ATA, σχεδόν μισό εκατομμύριο μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις —ο συνεκτικός ιστός της ισπανικής οικονομίας— έχουν εξαφανιστεί μετά το ξέσπασμα της κρίσης.


σχετικα αρθρα