Η Βουλγαρία διεκδικεί την ανάδειξή της σε κόμβο εφοδιασμού βιομηχανικών αερίων, με εξαγωγές στην Τουρκία και τη Ρουμανία δήλωσε σήμερα ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Ντράγκομιρ Στόινεφ, παρουσιάζοντας το επενδυτικό πιστοποιητικό κλάσης Α' στη Sol Bulgaria EAD, η οποία πρόκειται να δημιουργήσει εγκαταστάσεις παραγωγής βιομηχανικών αερίων στη βιομηχανική ζώνη της πόλης Ντέβνια (βορειοανατολική Βουλγαρία).

Η εταιρεία Sol Bulgaria ανήκει στον ιταλικό όμιλο SOL spa, με έδρα την Μόντσα και δραστηριοποίηση στον τοµέα της παραγωγής και διάθεσης βιομηχανικών και ιατρικών αερίων.

Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 25,5 εκατ. λέβα (12,78 εκατ. ευρώ). Οι εγκαταστάσεις θα βρίσκονται στην περιοχή του εργοστασίου χημικών λιπασμάτων Agropolychim. Τριάντα άτομα απασχολούνται ήδη στο έργο και επιπλέον δέκα θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν. Το εργοστάσιο θα παράγει οξυγόνο, όζον και αργό.

«Είναι σημαντικό για τη Βουλγαρία να εξασφαλίσει περισσότερες επενδύσεις σε σύγχρονες τεχνολογίες, που απασχολούν υψηλής ειδίκευσης προσωπικό» υπογράμμισε ο κ. Στόινεφ.

Ο υπουργός ανακοίνωσε, εξάλλου, την υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος διπλής εκπαίδευσης (σύστημα που συνδυάζει την ταυτόχρονη μαθητεία σε μία επιχείρηση και επαγγελματική εκπαίδευση σε επαγγελματική σχολή). Το σύστημα αυτό, όπως είπε, θα έχει ως αποτέλεσμα να αποκτήσει η χώρα εξειδικευμένο προσωπικό σε διαφόρους τομείς.

Ο κ. Στόινεφ εξέφρασε την ελπίδα, η Βουλγαρία να προσελκύσει και άλλους Ιταλούς επενδυτές και να υλοποιηθούν περισσότερα έργα μεγάλης κλίμακας.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρέσβης στη Βουλγαρία, Μάρκο Κοντιτσέλι σημείωσε ότι η Ιταλία είναι από τους σημαντικότερους εμπορικούς και επενδυτικούς εταίρους της Βουλγαρίας, την οποία χαρακτήρισε ως μία πολύτιμη αγορά για τα ιταλικά προϊόντα.

Το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ανέρχεται σε περίπου 4 δισ. ευρώ, ενώ περίπου 1000 ιταλικές εταιρείες, που απασχολούν περίπου 25.000 εργαζόμενους, δραστηριοποιούνται στη χώρα, επεσήμανε ο κ. Κοντιτσέλι.