Οι δικηγόροι υπεράσπισης της πτωχεύσασας τράπεζας της Σλοβενίας Liubljanska Banka (LB) και της Nova Ljubljanska banka (NLB), η οποία τη διαδέχθηκε, άσκησαν έφεση κατά της απόφασης δικαστηρίου του Ζάγκρεμπ, η οποία τις υποχρέωνε να επιστρέψουν τις καταθέσεις ταμιευτηρίου Κροατών πολιτών, που μεταφέρθηκαν από το παράρτημα που η LB διατηρούσε την εποχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας στο Ζάγκρεμπ.

Την παραπάνω εξέλιξη επιβεβαίωσε, με δηλώσεις του στο σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA, ο αξιωματούχος της σλοβενικής πρεσβείας στο Ζάγκρεμπ Ροκ Σρακάρ.

Στις 21 Ιανουαρίου 2014, το δικαστήριο του Ζάγκρεμπ αποφάνθηκε υπέρ των κροατικών τραπεζών Privredna Banka Zagreb (PBZ) και Zagrebacka Banka (Zaba) και διέταξε τις σλοβενικές τράπεζες να τις αποζημιώσουν για καταθέσεις αξίας περίπου 27 εκατ. ευρώ, τις οποίες οι πολίτες της Κροατίας μετέφεραν στο κροατικό δημόσιο χρέος στις αρχές της δεκαετίας του '90. Οι PBZ και Zaba μήνυσαν τις LB και NLB για λογαριασμό της κροατικής κυβέρνησης, η οποία πλήρωσε για τις καταθέσεις μέσω των δύο κροατικών τραπεζών.

Η προθεσμία προσφυγής κατά της δικαστικής απόφασης έληξε χθες και ο κ. Σρακάρ δήλωσε στο σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA ότι οι δικηγόροι των δύο σλοβενικών τραπεζών κατέθεσαν την προσφυγή εμπρόθεσμα.

Άλλες 25 παρόμοιες υποθέσεις, στις οποίες οι δύο κροατικές τράπεζες μήνυσαν τις δύο σλοβενικές, βρίσκονται σε εκκρεμότητα στα κροατικά δικαστήρια. Σύμφωνα πληροφόρηση που επικαλέστηκε ο κ. Σρακάρ, οι ημερομηνίες των ακροάσεων για τις υποθέσεις αυτές δεν έχουν καθοριστεί ακόμη.

Η σλοβενική Liubljanska Banka είχε θυγατρικές σε δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Μετά την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας, η τράπεζα κήρυξε πτώχευση, με αποτέλεσμα να μην αποζημιωθούν οι πελάτες της στα παραρτήματα που διατηρούσε στο Ζάγκρεμπ, αλλά και στο Σαράγεβο (Βοσνία-Ερζεγοβίνη).

Η δικαστική απόφαση του Ιανουαρίου ήταν η πρώτη από τον Μάρτιο του 2013, οπότε η Σλοβενία και η Κροατία υπέγραψαν στο Μόκριτσε της Σλοβενίας ένα μνημόνιο για το "πάγωμα" όλων των δικαστικών υποθέσεων, μέχρι να επιλυθεί το συνολικό θέμα της διαδοχής της πρώην Γιουγκοσλαβίας, που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο με τα χρηματοοικονομικά στοιχεία ενεργητικού και παθητικού της.

Η Σλοβενία, εξάλλου, δεσμεύτηκε στο εν λόγω μνημόνιο, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επικύρωση από το σλοβενικό κοινοβούλιο της συνθήκης προσχώρησης της Κροατίας στην ΕΕ. Η Κροατία προσχώρησε στην ΕΕ τον Ιούλιο του 2013.