Έτοιμη να προτείνει την κατάργηση των δασμών για σχεδόν όλα τα προϊόντα που εισάγονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, καθώς ΗΠΑ και Ε.Ε. ετοιμάζονται να συνεχίσουν τις διμερείς διαπραγματεύσεις για τη μεταξύ τους συνθήκη ελεύθερου εμπορίου. Οι ΗΠΑ αναμένεται να προβούν σε παραπλήσια πρόταση.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχικά θα προτείνει την ταχεία άρση των δασμών για το 96% των εισαγόμενων αγαθών, με προστασίες να παραμένουν για ορισμένα «ευαίσθητα» προϊόντα όπως βόειο κρέας, κοτόπουλο και χοιρινό.

Η Ε.Ε. θα προτείνει την κατάργηση των δασμών για ακόμα 3% των εισαγόμενων προϊόντων, αλλά η αλλαγή θα γίνει σε βάθος τριών έως επτά ετών, προκειμένου να επιτραπεί στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να προσαρμοστούν.

Όσον αφορά στα σταθερά προστατευόμενα αγαθά, βόειο κρέας, κοτόπουλο και χοιρινό, ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις οι ΗΠΑ αναμένεται να αποκτήσουν το δικαίωμα εξαγωγής μεγαλύτερων ποσοτήτων. ΗΠΑ και Ε.Ε. είναι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, με αθροιστικό πληθυσμό 815 εκατομμύρια κατοίκους.

TAGS