current views are: 2

7 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσίευση07:19

Στουρνάρας: «Οι Γερμανοί αντιλαμβάνονται ότι άλλαξαν πολλά στην Ελλάδα»

«Οι Γερμανοί αντιλαμβάνονται ότι άλλαξαν πολλά στην Ελλάδα», διαπιστώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τις επαφές που είχε στην Φρανκφούρτη με τον επικεφαλής της ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deutsche Bank Γιούργκεν Φίτσεν και γερμανούς επιχειρηματίες.

Δημοσίευση 07:19’
αρθρο-newpost

«Οι Γερμανοί αντιλαμβάνονται ότι άλλαξαν πολλά στην Ελλάδα», διαπιστώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τις επαφές που είχε στην Φρανκφούρτη με τον επικεφαλής της ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deutsche Bank Γιούργκεν Φίτσεν και γερμανούς επιχειρηματίες.

«Οι Γερμανοί αντιλαμβάνονται ότι άλλαξαν πολλά στην Ελλάδα», διαπιστώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τις επαφές που είχε στην Φρανκφούρτη με τον επικεφαλής της ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deutsche Bank Γιούργκεν Φίτσεν και γερμανούς επιχειρηματίες. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών διευκρινίζει ότι οι συναντήσεις αυτές δεν σχετίζονται με την σεναριολογία των τελευταίων ημερών αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

«Ήταν μια επίσκεψη που σκοπό είχε να μεταφέρει στη Λέσχη Επιχειρηματικότητας και στους άλλους συνομιλητές μου τα νέα στοιχεία για την ελληνική οικονομία, τόσο τα δημοσιονομικά όσο και του εξωτερικού ισοζυγίου και της πραγματικής οικονομίας», δηλώνει ο κ. Στουρνάρας στην ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle και αναφέρει ότι «η ύφεση του 2013 θα είναι μικρότερη του στόχου για 4%, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα πολύ υψηλότερο του στόχου των 812 εκατομμυρίων ευρώ». 

«Ήρθα για να σπάσω τα στερεότυπα, που έχετε για την Ελλάδα», είχε πει προηγουμένως ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας στην Εταιρεία Εμπορίου, Βιομηχανίας και Επιστημών της Φρανκφούρτης, ενώπιον υψηλόβαθμων στελεχών γερμανικών εταιρειών, αναφέρει η DW. 

Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει πάνω από το 85% της δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτείται για τη μείωση του χρέους σε βιώσιμο επίπεδο μέχρι το 2020 και, αναφερόμενος στην πρόοδο που σημειώνεται στον τομέα της ανταγωνιστικότητας, κάλεσε τους γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα της χώρας σε διάφορους τομείς.

«Ενώ οι γερμανικές άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα είναι σημαντικές, παραμένουν ακόμη σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το δυναμικό της γερμανικής οικονομίας», τόνισε ο έλληνας υπουργός, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπου η Γερμανία διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία, καθώς και στη διαχείριση απορριμμάτων με φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες. Το ενδιαφέρον της γερμανικής πλευράς, τονίζεται στο δημοσίευμα, εστιάστηκε στις επενδυτικές ευκαιρίες, στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, αλλά και στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ενώ τέθηκε το ερώτημα, εάν η πολιτική κατάσταση εγγυάται τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. 

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τον κ. Βάιντμαν και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Μπούντεσμπανκ αφορούσε πιο εξειδικευμένα στοιχεία, όπως «τους παράγοντες που συνέβαλαν στην δημιουργία του πρωτογενούς πλεονάσματος, τις οικονομικές εξελίξεις, αλλά και τα προβλήματα που σημειώνονται στη συνεργασία με την τρόικα, δηλαδή τους λόγους που δεν ολοκληρώνεται η διαδικασία αξιολόγησης».

Σύμφωνα δε με πληροφορίες που επικαλείται η DW από την Μπούντεσμπανκ, η συζήτηση επικεντρώθηκε στα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, «τα οποία σύντομα θα επιβεβαιώσει και η Τρόικα». Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, «δεν έγινε συζήτηση με τα στελέχη της Μπούντεσμπανκ για το ζήτημα του χρέους και το ελληνικό αίτημα για την ελάφρυνσή του». ‘Αλλες πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρει η DW, θέλουν τον έλληνα υπουργό «να υπενθυμίζει πολλές φορές κατά τις συναντήσεις του τη δέσμευση του Eurogroup, τον Νοέμβριο του 2012, για την ελάφρυνση του χρέους». Η ίδια πηγή αναφέρει ότι οι συνομιλητές του κ. Στουρνάρα δεν έθεσαν το ζήτημα της «εφάπαξ εισφοράς» των εύπορων Ελλήνων για την αντιμετώπιση του χρέους, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας. 

Μιλώντας στην DW, ο κ. Στουρνάρας διευκρινίζει ακόμη ότι οι συναντήσεις του δεν σχετίζονται με την σεναριολογία των τελευταίων ημερών αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας, στο οποίο αναφέρεται διαρκώς ο γερμανικός Τύπος, επικαλούμενος εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών


σχετικα αρθρα