Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε να παραπέμψει καταγγελία κατά του προγράμματος αγοράς ομολόγων "δίχως όριο" που υλοποιεί η Ευρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας. 

Στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, Outright Monetary Transactions (ΟΜΤ) που ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι τον Σεπτέμβριο του 2012 κατά την κορύφωση της κρίσης κρατικού χρέους αποδίδεται η μετέπειτα σταθεροποίηση του ευρώ. 

Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι βλέπει "σημαντικούς λόγους ώστε να υποθέσει ότι (το πρόγραμμα) υπερβαίνει τις αρμοδιότητες νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και κατά τον τρόπο αυτόν διαρρηγνύει τις εξουσίες των κρατών μελών και παραβιάζει την απαγόρευση νομισματικής χρηματοδότησης του προϋπολογισμού (τους)".

Ωστόσο, το δικαστήριο επίσης σημειώνει σε γραπτή δήλωσή του, ότι "εκτιμά πως είναι επίσης δυνατόν, εάν η απόφαση για το ΟΜΤ ερμηνευόταν περιοριστικά", να μπορούσε να είναι σύννομη

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας ανακοίνωσε, τέλος, ότι θα αποφανθεί σχετικά με τη νομιμότητα του μονίμου μηχανισμού διάσωσης, δηλαδή, του "Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας" (ESM), στις 18 Μαρτίου.

ΕΚΤ: Εντος δικαιοδοσίας της τράπεζας το πρόγραμμα

Αμεση ήταν η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ανακοίνωσε ότι λαμβάνει υπόψη την κρίση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας. Παράλληλα, όμως, επαναλαμβάνει ότι το πρόγραμμα ΟΜΤ εμπίπτει στη δικαιοδοσία της. 

Χαιρετίζει η γερμανική κυβέρνηση

Η γερμανική κυβέρνηση «καταγράφει με σεβασμό την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου», δήλωσε η Κριστιάνε Βιρτς, εκπρόσωπος Τύπου της καγκελαρίου 'Ανγκελας Μέρκελ, μετά την αμφισβήτηση από το δικαστήριο της νομιμότητας του προγράμματος αγορών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). 

«Ήταν θέμα ερμηνείας του δικαίου της ΕΕ», δήλωσε η εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο θα περιμένει τώρα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.