Περισσότεροι από 3,3 εκατ. τόνοι άνθρακα εξορύχθηκαν τον Δεκέμβριο του 2013 από τα ανθρακωρυχεία «Ανατολική Μάριτσα» στη Βουλγαρία, που είναι η υψηλότερη απόδοση μηνός Δεκεμβρίου εδώ και 20 χρόνια, δήλωσε την Παρασκευή ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Ντράγκομιρ Στόινεφ, στο πλαίσιο διαδικασίας κοινοβουλευτικών ερωτήσεων.

Ο Οκτώβριος ήταν επίσης μήνας ρεκόρ για τα ανθρακωρυχεία, με περισσότερους από 3,5 εκατ. τόνους άνθρακα, ενώ τον ίδιο μήνα το ανθρακωρυχείο Τροϊάνοβο 1, στο Μπουργκάς , πέτυχε ρεκόρ 61 χρόνων, εξορύσσοντας 1,48 εκατ. τόνους άνθρακα.

Η ζήτηση για άνθρακα λιγνίτη από τα ανθρακωρυχεία  «Ανατολική Μάριτσα» αυξήθηκε λόγω της της τιμολογιακής πολιτικής της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας και της μείωσης του τέλους μεταφοράς στις εξαγωγές ενέργειας, σημείωσε ο κ. Στόινεφ, προσθέτοντας ότι κατ' εντολήν του η τεχνητά χαμηλή τιμή του άνθρακα αυξήθηκε από τα 71,5 λέβα/ τόνο, σε 75 λέβα/ τόνο.

Συνολικά, το 2013 από τα ανθρακωρυχεία «Ανατολική Μάριτσα» εξορύχτηκαν περισσότεροι από 25,5 εκατ. τόνοι άνθρακα, έναντι προβλέψεων για 23 εκατ. τόνους. Τα έσοδα ήταν κατά 46,5 εκατ. λέβα περισσότερα από τα προβλεπόμενα 415 εκατ. λέβα και η εταιρεία κατέγραψε κέρδη ύψους 4,5 εκατ. λέβα, δήλωσε ο υπουργός.

Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013, η εταιρεία έλαβε 60 εκατ. λέβα από καθυστερούμενες πληρωμές της βουλγαρικής Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΝΕΚ), τα οποία της επέτρεψαν να εξοφλήσει τους προμηθευτές της.