«Κανείς δεν είπε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα και τα υπόλοιπα μεγέθη θα υπολογιστούν διαφορετικά«, δήλωσε ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών αποκλειστικά στο newpost.gr, σχετικά με τις δηλώσεις του επικεφαλής της Eurostat.

«Τα μεγέθη υπολογίζονται κανονικά από την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Eurostat. Άλλωστε και η τρόικα βάζει τη σφραγίδα της», διεμήνυσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βάλτερ Ραντερμάχερ, μιλώντας στη Sueddeutsche Zeitung δήλωσε πως «δεν υπάρχουν ακόμη ανθεκτικοί (ενν.αξιόπιστοι) αριθμοί για το έλλειμμα και το ύψος του χρέους για το 2013», σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα και υπογράμμισε ότι ι μέχρι το τέλος Μαρτίου «όλα είναι καθαρές εικασίες». Μάλιστα, ανέφερε ότι η Eurostat «δεν υπολογίζει τους αριθμούς έτσι όπως θα το επιθυμούσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Σαμαράς, αλλά όπως το προβλέπουν οι νόμοι και τα πρότυπα».

«Ο επικεφαλής της Eurostat αντικρούει με αυτό έμμεσα τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά», εκτιμά η εφημερίδα και προσθέτει ότι «ο συντηρητικός επικεφαλής της κυβέρνησης είχε τελευταία ανακοινώσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ότι η Ελλάδα πέτυχε το 2013 για πρώτη φορά εδώ και χρόνια ένα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ».

Ο κ. Ραντερμάχερ είπε ότι ένας ετήσιος ισολογισμός μπορεί να γίνει μόνο όταν υπάρχουν όλα τα στοιχεία και για τα τέσσερα τρίμηνα και το τέταρτο τρίμηνο είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, διότι στο τέλος του χρόνου είναι πληρωτέοι φόροι και άλλες εποχιακές καταβολές. Αυτός ο ετήσιος ισολογισμός τώρα δεν είναι ακόμη εφικτός, αναφέρει η εφημερίδα. «Δεν έχουμε ακόμη στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2013», δήλωσε ο επικεφαλής της Eurostat.

H Υπηρεσία του, διευκρίνισε, εργάζεται ανεξάρτητα από πολιτικές ελπίδες. «Δεν υπολογίζουμε τους αριθμούς έτσι όπως θα το επιθυμούσε ο έλληνας Πρωθυπουργός Σαμαράς, αλλά όπως το προβλέπουν οι νόμοι και τα πρότυπα. Σημειώνουμε τις πολιτικές επιθυμίες. Αυτό είναι όλο», σημείωσε. Τέλος Μαρτίου η Eurostat θα υπολογίσει το επίσημο νέο χρέος. «Τότε θα δημοσιοποιήσουμε αριθμούς επί των οποίων θα μπορούμε να βασιστούμε. Αυτές είναι τιμές οι οποίες είναι ‘ανθεκτικές'», συμπλήρωσε.