Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου 

 
Αποφασισμένος να σπάσει τα στερεότυπα που έχουν οι Γερμανοί για την χώρα μας πήγε ο υπουργός Οικονομικών στην Φρανκφούρτη όπως δήλωσε στην αρχή της ομιλίας του στην λέσχη «Frankfurter Gesellschaft für Handel, Industrie und Wissenschaft»
 
Σε δηλώσεις του στην Deutsche Welle ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι οι συνομιλητές του «αντιλαμβάνονται ότι άλλαξαν πολλά πράγματα στην Ελλάδα» και μάλιστα τους κάλεσε να επενδύσουν στην χώρα μας. 
 
Παρά τη φτώχεια και την ανεργία, η Ελλάδα παρουσιάζεται ως «ευκαιρία» αφού έχει αρχίσει να εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών... Κατά τον Γιάννη Στουρνάρα, στις συναντήσεις δεν έγινε συζήτηση με τα στελέχη της Bundesbank για το ζήτημα του χρέους και το ελληνικό αίτημα για την ελάφρυνσή του, ενώ διέψευσε πως οι εν λόγω συναντήσεις, σχετίζονται με την σεναριολογία των τελευταίων ημερών σχετικά με το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας. 
 
Ωστόσο οι ευρωπαίοι όπως φαίνεται έχουν διαφορετική άποψη και ήδη έχουν αρχίσει να διαρρέουν στοιχεία από τη νέα βοήθεια. Επιμήκυνση του χρέους στα 50 έτη, μείωση επιτοκίου και νέο δάνειο 15-20 δισ. ευρώ είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της νέας βοήθειας ενώ για το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2014-2015 ακόμη αναζητείται λύση. Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με την τρόικα, η οποία όπως όλα δείχνουν θα αργήσει να επιστρέψει στη χώρα μας, αν και ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τοποθέτησε τον χρονικό ορίζοντα επιστροφής στο άμεσο μέλλον. 
 
«Η αποστολή θα επιστρέψει σύντομα, όταν διευθετηθούν κάποια τεχνικά ζητήματα. Εργαζόμαστε αδιάκοπα με τις ελληνικές αρχές και την ΕΕ γι' αυτό το αποτέλεσμα», τόνισε ο κ. Ράις. Σχετικά με τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα και το χρηματοδοτικό κενό για την επόμενη διετία ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ πέταξε το μπαλάκι στους ευρωπαίους εταίρους του, λέγοντας χαρακτηριστικά θα πρέπει να προτείνουν «συγκεκριμένο τρόπο» για το πώς θα καλυφθεί αυτό το κενό. Ο ίδιος πάντως μίλησε για "ελάφρυνση του χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους εάν η Ελλάδα τηρήσει απόλυτα τις δεσμεύσεις του προγράμματος" όσο και αν αυτό ακούστηκε βαρύ στα αυτιά του κ. Σόιμπλε...